X

6 milioane de dolari au fost strânşi pentru conservarea casei natale a Ninei Simone

O licitaţie de opere de artă şi o gală organizate la New York pentru un proiect de restaurare a casei natale a Ninei Simone, divă a muzicii soul şi activistă pentru drepturile civile în Statele Unite, au permis strângerea unei sume de aproape 6 milioane de dolari, mult peste aşteptările organizatorilor, relatează miercuri AFP, potrivit agerpres.

“Această nouă finanţare va contribui în mod semnificativ la planul nostru de a finaliza restaurarea completă a casei şi a exteriorului acesteia”, din Carolina de Nord, a declarat Brent Leggs, directorul unui program specific pentru patrimoniul afroamerican în cadrul National Trust for Historic Preservation, care conduce proiectul.

Citeşte şi: Şoferul care a forţat intrarea în Casa Albă a fost inculpat (VIDEO) – Black News

“Datorită acestei investiţii, suntem pe cale să deschidem porţile vizitatorilor în 2024”, a adăugat el pentru AFP. Vineri, el declarase că speră la strângerea unei sume de 2 milioane de dolari.

Licitaţia, care a început la 12 mai şi s-a desfăşurat online, s-a încheiat luni cu strângerea a 5,38 milioane de dolari, la care se adaugă 500.000 de dolari strânşi la o gală sâmbătă, a declarat galeria de artă Pace, care a organizat vânzarea împreună cu casa de licitaţii Sotheby’s.

Locuinţa, o casă modestă pe piloni de 60 de metri pătraţi, cu verandă şi faţade din scânduri de lemn, este situată pe o colină din mica localitate Tryon, într-un comitat rural din Carolina de Nord, în sud-estul SUA.

Casa a fost scoasă la vânzare în 2017, când patru artişti, Julie Mehretu, Ellen Gallagher, Rashid Johnson şi Adam Pendleton, au cumpărat-o cu 95.000 de dolari pentru a o conserva.

Printre cele unsprezece tablouri scoase la licitaţie, o lucrare semnată Julie Mehretu, intitulată “New Dawn, Sing (for Nina)”, a fost vândută pentru suma de 1,6 milioane de dolari.

Iniţiativa a fost susţinută de jucătoarea americană de tenis Venus Williams.

Nina Simone, ale cărei melodii se numără printre cele incluse în playlist-ul mişcării Black Lives Matter, a avut o relaţie complexă, deseori dificilă, cu Statele Unite, unde s-a născut în 1933, în timpul segregării rasiale.

În casa cu trei camere din Tryon, unde şi-a petrecut primii ani alături de părinţii şi de fraţii ei, micuţa Eunice Waymon – numele ei real – a fost imersată în muzică. Ea a început să cânte la pian la vârsta de trei ani şi a excelat sub îndrumările lui “Miss Mazzie”, o profesoară britanică care i-a transmis pasiunea pentru Johann Sebastian Bach.

Însă, visul ei de a deveni o interpretă de muzică clasică a fost spulberat la uşa de la intrare a Conservatorului din Philadelphia, un eşec pe care l-a atribuit toată viaţa rasismului.

Citește și: Cel mai bogat om al lumii a pierdut 11 miliarde de dolari într-o singură zi – Black News

Cariera sa a îmbrăţişat în anii ’60 lupta pentru drepturile civile afroamericane, uneori cu un discurs radical, alteori în cântece precum “Mississippi Goddam” – răspuns la incendierea mortală a unei biserici din Alabama de către membrii Ku Klux Klan (1963) – sau emoţionantul “Why? (The king of love is dead)”, pe care l-a interpretat la trei zile de la asasinarea lui Martin Luther King (1968).

Ea a părăsit în cele din urmă Statele Unite şi şi-a trăit ultimii ani în sudul Franţei, unde a murit în 2003.

Tags: Brent LeggsCarolina de NordNational Trust for Historic Preservationnew yorkNina SimoneSotheby'sTryon
Categorii: Știrile zilei