X

60 la sută dintre cetățenii moldoveni susțin aderarea la UE

60 la sută dintre cetățenii moldoveni susțin aderarea la Uniunea Europeană

46,5% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt la curent cu principalele informații ce țin de Uniunea Europeană (UE), iar peste 52% dintre respondenți au declarat că sunt puțin sau deloc informați despre activitatea UE, dar aproape 60% susțin aderarea.

Citeşte şi: Veronica Dragalin ‘îi stă în gât’ lui Zaharova! Totul are legătură cu ultima declaraţie a şefei Anticorupţie

Aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, realizat în iunie curent de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și Centrul de Investigații Sociologice și Marketing CBS-AXA, transmite Anticorupție.md.

Potrivit rezultatelor sondajului, peste 59,2% dintre cei intervievați susțin aderarea Moldovei la UE, iar 31,6% sunt împotrivă. Un pic mai mic – 55,4% dintre moldoveni – este numărul celor care ar vota pentru aderare în cadrul unui referendum, dar și a celor care ar vota contra – 30,6%.

Totodată, respondenții consideră că Republica Moldova nu este prea pregătită pentru aderare. Doar 14,3% dintre intervievați cred că țara este pregătită pentru a păși în UE, în timp ce 63,5% dintre respondenți cred că Moldova este „nu prea” sau „deloc” pregătită să adere la UE.

 

Principalele două așteptări ale respondenților de la aderarea la UE sunt reducerea nivelului corupției (16,6%) și pacea și securitatea (16,5%), urmate de libertatea de a studia sau lucra oriunde în UE (15,5%) și libertatea de a călătorii oriunde în UE (15,1%). Pe locul cinci în topul așteptărilor se plasează stabilitatea economică, pe care au indicat-o 15,1% din respondenți.

Tot combaterea corupției deține primul loc în răspunsurile privind condițiile care trebuie realizate de Moldova pentru a adera la UE – 49,4% au răspuns astfel. În topul condițiilor numite de respondenți pentru aderare sunt dezvoltarea economică (37,5%) și reforma justiției (30,8%).

60 la sută dintre cetățenii moldoveni susțin aderarea la Uniunea Europeană

Doar 17,5% dintre cei intervievați consideră că negocierile privind aderarea Republicii Moldova la UE vor începe cel mai probabil pe parcursul anului curent, iar alte 51,6% consideră că aceasta va avea loc în decursul următorilor – de la 1 până la 10 ani. Totodată 21,8% nu cred că aceasta se va întâmpla vreodată.

Principalele surse de informații despre Uniunea Europeană sau Europa în ansamblu sunt internetul cu 46,1% și TV – 40,3%, urmate de rețele de socializare (22,3%) și rudele plecate la muncă peste hotare (20%).

Tags: uniunea europeana
Categorii: Știrile zileiU.E.