75 de ani de la bombardamentele care au distrus Dresda (VIDEO). Mii de localnici au făcut un lanţ uman

Publicat:

Mii de persoane s-au ţinut de mâini joi noapte la Dresda, formând un lanţ uman în jurul centrului ca un simbol al păcii pentru a marca 75 de ani de la bombardamentele violente ale forţelor aliate asupra oraşului din estul Germaniei la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează vineri dpa, potrivit agerpres.

Lanţul uman s-a întins pe câţiva kilometri formând un inel în jurul centrului oraşului pe ambele maluri ale Râului Elba, începând cu lăsarea serii.


Citeşte şi: Venezuela îşi trimite armata la graniţa cu Columbia

Se presupune că 25.000 de oameni au murit în cele trei zile de asalt al forţelor britanice şi americane asupra Dresdei care a început la 13 februarie 1945 şi a lăsat oraşul în ruine.

“Bombardamentul asupra Dresdei aminteşte de distrugerea statului şi a democraţiei în Republica de la Weimar, de aroganţa naţionalistă a naziştilor şi ura faţă de umanitate, de antisemitism şi fanatism rasial”, a declarat preşedintele german Frank Walter Steinmeier într-un discurs la sala de concerte Kulturpalast din Dresda. “Mă tem că aceste pericole rămân şi astăzi”, a spus el.

În timpul dimineţii, 200 de persoane s-au adunat să depună coroane de flori şi trandafiri albi în cimitirul Heidefriedhof unde au fost îngropate majoritatea victimelor într-un mormânt comun.

La ceremonie au participat primarul Detlef Sittel şi preşedintele parlamentului landului Saxonia, Matthias Roessler.

Marşul anual şi evenimentele comemorative de la Dresda îşi propun să contracareze eforturile neonaziştilor care folosesc data atacului ca un simbol pentru a susţine că vinovăţia Germaniei ar trebui pusă în perspectivă.

Germania a lansat atacuri împotriva mai multor vecini europeni în anii 1930 şi 1940 şi a planificat Holocaustul, o încercare de a ucide grupuri sociale, în primul rând evreii din Europa, aminteşte dpa.

Citeşte şi: Secretarul american al Justiţiei critică Twitter-urile lui Trump: ‘Îmi fac munca imposibilă!’

La evenimentele comemorative din acest an, a avut loc pentru prima dată şi un protest de stânga în timp ce erau citite cu voce tare numele a 3.867 de oameni ucişi. Cifra reprezintă numărul de rămăşiţe ce au putut fi identificate după atac.

Manifestanţii de stânga au criticat acţiunea, declarând că aceasta înseamnă că organizatorii aduc de asemenea un omagiu naziştilor. Ei au afişat postere la cimitir spunând că naziştii Germaniei nu au fost victime şi s-au contrat cu participanţii la eveniment până au fost îndepărtaţi de poliţie.

Clopotele bisericilor au sunat la 21:45 (20:45 GMT) pentru a marca momentul când primele bombe au căzut asupra oraşului în 1945. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Unul din trei tineri europeni are simptome de depresie

Unul din trei tineri europeni are simptome de depresie Peste 14 milioane de tineri din Uniunea Europeană, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de...

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu...

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale Cel puţin 26 de persoane au murit...

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur Asteroidul uriaș care a lovit Pământul și a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.