8 cele mai frecvente greșeli în prepararea cozonacului de Paște

Publicat:

8 cele mai frecvente greșeli în prepararea cozonacului de Paște

Credincioșii consideră cozonacul, de rând cu ouăle roșii, simbol al Învierii Domnului. Conform tradiției, gospodinele coc cozonacul de Paște în Joia Mare, care în acest an cade pe 2 mai. Dacă ai decis să te ocupi de toate acestea fără să recurgi la produsele cumpărate, atunci îți spunem ce să faci ca să eviți 8 greșeli, or să coci un cozonac e o adevărată artă și cere timp, iubire și ingrediente de cea mai bună calitate, scrie observatorul.md.

Dacă aluatul nu crește, este dens, stă lipit pe mâini, cel mai probabil, ai făcut una dintre greșelile enumerate mai jos.

Nu cerni destul făina 


Atunci când cerni făina, aceasta se saturează cu oxigen. Asta înseamnă că aluatul va crește mai bine și se va coace mai uniform, devenind și mai aerat și mai moale. Nu economisi pe acest ingredient important și cumpără făină de calitate superioară – aceasta conține mai multă proteină și gluten.

Făina trebuie să fie bine uscată, caldă, să se cearnă 2-3 zile la rând și să fie ținută la cald înainte de frământare. Cum ne dăm seama că e uscată bine făina: o strângem în pumn și desfacem – dacă se împrăștie, înseamnă că e uscată, iar dacă rămâne cocoloș, e semn că mai trebuie lăsată la căldură, ca să se usuce bine.

Ingredientele sunt reci

Toate ingredientele pentru viitorul cozonac trebuie să fie pregătite corect. Aluatul se va ridica bine și va fi uniform doar în cazul în care ingredientele sunt la temperatura camerei. Deci, înainte de a începe procesul de preparare, scoate din frigider laptele, untul, ouăle și lasă-le să stea în bucătărie timp de aproximativ o oră și jumătate.  Inclusiv aluatul trebuie să fie cald atunci când îl băgăm la cuptor.

Pui prea multă drojdie

Pentru ca cozonacul să iasă pufos, este necesar să calculezi corect cantitatea de drojdie. Folosește următoarea schemă: 5% din greutatea făinii. Aluatul trebuie să crească încet, astfel încât produsul finit să fie aerat și să nu se dezintegreze. Dacă pui prea multă drojdie în aluat, cozonacul e miroase a acru. Verifică și termenul de valabilitate, să nu ai surpriza ca drojdia să fie expirată!

Nu frămânți destul aluatul

Dacă ai un robot de bucătărie, folosește-l cu încredere. În caz contrar, totul depinde de forța mâinilor tale. Aluatul pentru cozonac pufos care se desface șuvițe trebuie frământat de trei ori, cu pauze de 30 de minute (prima frământare trebuie să dureze 40-50 de minute, următoarele 5-10 minute). Astfel se dezvoltă rețeaua de gluten și se reactivează drojdia. Aluatul trebuie să se desprindă de mână, nu să fie lipicios.

În plus, frământările repetate ajută la încălzirea aluatului, care va avea aceeași temperatură pe toate părțile. Un alt secret pentru aluat fin și elastic perfect de cozonac este acesta: după fiecare frământare, trântește ușor aluatul în vas sau pe masă de 20 de ori.

Temperatura din cameră este prea mică

Ține cont că aluatul frământat bine trebuie ținut la cald. În caz contrar, aluatul va crește greu. Ține minte: așezarea aluatului lângă calorifer sau în cuptorul cald înseamnă să te desparți de cozonacul perfect. Acest lucru va accelera procesul de fermentație al drojdiei, dar nu va face aluatul mai pufos. Nu este deloc bine să existe curenți de aer. Încearcă să protejezi aluatul cu folie alimentară sau un prosop obișnuit.

 

Pui prea multă grăsime sau prea mult zahăr în aluat

Dacă exagerezi cu uleiul, untul, untura din rețetă, aluatul nu va crește și cozonacul nu va fi aerat și pufos. Folosește exact atâta grăsime cât scrie în rețetă! Lucru valabil și în cazul zahărului: nu pune mai mult decât scrie în rețetă, altfel aluatul va fi greu și nu va crește frumos.

Coci cozonacul la o temperatură prea mare și prea mult timp

Cozonacul trebuie copt la temperatură mică spre medie, niciodată la temperatură mare. Primele 10 minute la cuptorul electric trebuie setate la temperatura de 160 de grade, iar următoarele 50 de minute la 180 de grade Celsius. În total, cozonacul nu trebuie să stea mai mult de 60 de minute la cuptor, altfel aluatul se va usca.

Deschizi ușa de la cuptor în timpul coacerii

Evită să deschizi ușa cuptorului în timpul coacerii, pentru că așa va scădea temperatura în interior, lucru care va afecta textura aluatului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Japonia va introduce un sistem de rezervare online pentru vizitarea Muntelui Fuji

Japonia va introduce un sistem de rezervare online pentru vizitarea Muntelui Fuji Autorităţile japoneze vor introduce un sistem de rezervare online pentru a permite...

VIDEO – Discursul lui Jerry Seinfeld la ceremonia de absolvire de la Universitatea Duke a fost boicotat în semn de protest

VIDEO - Discursul lui Jerry Seinfeld la ceremonia de absolvire de la Universitatea Duke a fost boicotat în semn de protest Zeci de studenţi au...

Cântăreţul Brian Wilson, membru fondator al grupului Beach Boys, plasat sub tutelă judiciară

Cântăreţul Brian Wilson, membru fondator al grupului Beach Boys, plasat sub tutelă judiciară Cântăreţul Brian Wilson, membru fondator al grupului Beach Boys, suferă de demenţă...

Filmul ‘Kingdom of the Planet of the Apes’ a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul 'Kingdom of the Planet of the Apes' a debutat pe primul loc în box-office-ul nord-american "Kingdom of the Planet of the Apes", cel...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.