8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult

Publicat:

8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult

Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.

Unul dintre principalele semne distinctive ale îmbătrânirii este deteriorarea celulară acumulată care duce la disfuncția organelor și, în cele din urmă, la moarte. Cheia pentru a rămâne sănătos este reducerea la minimum a daunelor celulare”, a declarat Dr. Brett Osborn, neurolog din Florida și expert în longevitate la Senolytix, pentru Fox News Digital.


Medicii au împărtășit cele mai frecvente opt comportamente nesănătoase care accelerează procesul de îmbătrânire și sfaturi pentru a le evita.

1. Fumatul

S-a dovedit că fumatul scurtează speranța de viață.

Cercetătorii de la Action on Smoking and Health din Marea Britanie au raportat că un fumător de 30 de ani se poate aștepta să trăiască încă aproximativ 35 de ani – comparativ cu 53 de ani, în cazul unui nefumător.

Fumatul accelerează îmbătrânirea prin expunerea la substanțe chimice nocive, reducerea aportului de oxigen, descompunerea colagenului și creșterea stresului oxidativ. Efectele nocive ale tutunului se extind dincolo de sănătatea plămânilor, accelerând îmbătrânirea pielii și crescând riscul bolilor gingiilor și a pierderii dinților”, a declarat dr. Dawn Ericsson, obstetrician/ginecolog și director medical la AgeRejuvenation din Tampa, Florida.

Fumatul introduce toxine care afectează elasticitatea pielii și producția de colagen, ceea ce duce la apariția ridurilor, a adăugat Osborn.

Cea mai rapidă soluție este…lăsatul de fumat. Unii obțin rezultate cu terapia de înlocuire a nicotinei sau medicamente precum bupropionul și vareniclina, spun experții.

2. Expunerea excesivă la soare

Expunerea excesivă la soare poate duce la îmbătrânire prin deteriorarea ADN-ului pielii, provocând riduri, piele lăsată și pete întunecate, a remarcat Ericsson.

Osborn a fost de acord, avertizând și despre un riscul crescut de cancer de piele.

Folosirea regulată de protecție solară cu un SPF ridicat, purtarea de îmbrăcăminte de protecție și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf poate proteja pielea”, este sfatul lui Osborn.

Menținerea hidratării și utilizarea antioxidanților precum vitaminele C și E sunt metode care pot ajuta, de asemenea, la protejarea pielii.

3. Alimentația precară

S-a demonstrat că o dietă cu deficit de nutrienți accelerează îmbătrânirea.

O dietă bogată în alimente procesate, zaharuri și grăsimi nesănătoase poate provoca inflamații, deteriora colagenul și accelera îmbătrânirea pielii”, a avertizat Ericsson.

Dietele bogate în alimente procesate și zaharuri pot provoca inflamații și daune radicalilor liberi, a adăugat Osborn.

Starea indusă de rezistență la insulină sau prediabetică te plasează cu un pas mai aproape de temutul „sindrom metabolic” – o poartă către boli precum boala coronariană, cancerul și boala Alzheimer”, a completat el.

Pentru a reduce semnele de îmbătrânire, experții recomandă o dietă echilibrată, bogată în fructe cu indice glicemic scăzut, legume, proteine slabe și grăsimi antiinflamatoare (omega-3 și omega-9).

Alte sfaturi includ planificarea prealabilă a meselor și gustărilor – cu accent pe concentrarea pe alimente neprocesate – pentru a evita alegerile impulsive nesănătoase, potrivit Ericsson. Gătitul acasă, controlul porțiilor și menținerea hidratării sunt, de asemenea, modalități bune de a îmbunătăți aportul nutritiv.

4. Lipsa de exerciții fizice

Lipsa exercițiilor fizice contribuie la îmbătrânire, provocând pierderea musculară, reducerea densității osoase, creșterea în greutate și probleme cardiovasculare”, a spus Ericsson, pentru sursa citată.

Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea masei musculare, circulației și sănătății cognitive pe măsură ce îmbătrânim.

Activitatea fizică regulată, în special antrenamentul de forță, este fundamentală pentru a ne menține sănătatea, potrivit lui Osborn. În zilele de pauză, el sugerează 45 de minute de antrenament de anduranță mai ușor, cum ar fi mersul pe jos, canotajul, înotul sau joggingul.

Pentru a susține o rutină de exerciții pe termen lung, este importantă găsirea acelor activități care să vă facă plăcere.

5. Consumul excesiv de alcool

Alcoolul deshidratează pielea și poate duce la leziuni hepatice și tulburări cognitive, a avertizat Osborn.

De asemenea, provoacă probleme cu reglarea zahărului din sânge și este strâns asociată cu obezitatea”, a spus el. „Deoarece alcoolul este o toxină celulară, accelerează procesul de îmbătrânire.

Consumul cronic de alcool poate deshidrata pielea, poate afecta ficatul și crește riscul de declin cognitiv. Ca și în cazul fumatului, soluția este eliminarea consumului de alcool, au fost de acord experții.

6. Stresul cronic

În timp ce un anumit grad de stres este normal și sănătos, nivelurile cronice ridicate de stres pot scurta telomerii, acele structuri ale proteinei ADN care „joacă un rol central în soarta și îmbătrânirea celulelor”, potrivit National Institutes of Health.

Stresul cronic poate, de asemenea, exacerba afecțiunile pielii și poate afecta sănătatea mintală, accelerând îmbătrânirea”, a adăugat Ericsson.

Stresul pe termen lung afectează capacitatea organismului de a se repara și poate duce la îmbătrânirea prematură, potrivit lui Osborn.

Tehnicile de control al stresului, includ meditația, terapia și activitatea fizică regulată. Antrenamentul de forță reduce, de asemenea, producția de cortizol (câteva ore după antrenament) – și, în virtute, facilitează somnul, care este esențial pentru reducerea stresului.

7. Somnul inadecvat

Lipsa somnului accelerează îmbătrânirea prin reducerea sănătății pielii, creșterea inflamației și provocând dezechilibru hormonal, a menționat Ericsson.

Somnul inadecvat, de asemenea, împiedică repararea celulelor și afectează funcția cognitivă. Odihna corespunzătoare este crucială pentru procesele de regenerare ale organismului, a remarcat Osborn.

Pentru a optimiza sănătatea somnului, Osborn a sugerat stabilirea unui program regulat, crearea unui mediu odihnitor și evitarea stimulentelor înainte de culcare.

De asemenea, reducerea la minimum a consumului de carbohidrați cu câteva ore înainte de culcare poate facilita inducerea somnului”, a spus el.

Este recomandată renunțarea la telefonul mobil, laptop și tabletă, pentru a minimiza interferența luminii albastre cu producerea de melatonină, hormonul de somn al organismului.

8. Igiena orală deficitară

Igiena orală deficitară accelerează îmbătrânirea provocând boli ale gingiilor, pierderea dinților, dinți pătați și respirație urât mirositoare, a avertizat Ericsson.

Boala gingiilor și pierderea dinților nu afectează numai sănătatea orală, ci și bunăstarea generală, contribuind la un aspect îmbătrânit”, a adăugat specialista.

Igiena orală optimă necesită controale stomatologice regulate, periaj adecvat, precum și folosirea aței dentare și a unei ape de gură antimicrobiene. Limitarea alimentelor cu zahăr și acide, evitarea produselor din tutun, hidratarea corespunzătoare și mestecatul gumei fără zahăr după mese pot fi ajutoare pentru menținerea sănătății orale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Din 5 mai, alegătorii pot solicita votarea la locul aflării

Din 5 mai, alegătorii pot solicita votarea la locul aflării Cererile privind votarea la locul aflării la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai...

Cele mai frumoase urări de Paşte. Ce trebuie să le urezi celor dragi în aceste zile

Cele mai frumoase urări de Paşte. Ce trebuie să le urezi celor dragi în aceste zile Învierea Domnului aduce bucurie în sufletele tuturor, cel mai...

România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare

România, în topul țărilor europene cu cel mai mare număr de găini ouătoare Potrivit unui raport Eurostat, citat de G4Media, România este unul dintre țările...

Ion Ceban, mesaj de Paște: ‘Primăria municipiului Chișinău vă dorește sărbători binecuvîntate’

Ion Ceban, mesaj de Paște: 'Primăria municipiului Chișinău vă dorește sărbători binecuvîntate' Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a venit cu un mesaj de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.