A doua naștere cu ajutorul unui uter transplantat în corpul mamei, în Spania

Publicat:

A doua naștere cu ajutorul unui uter transplantat în corpul mamei, în Spania

A doua femeie din Spania care a beneficiat de un transplant de uter a născut un băiat, la Barcelona. Practic, bebelușul a crescut în același uter în care a stat mama lui, deoarece organul îi fusese donat de către mamă, bunica micuțului.

Transplantul a avut loc pe 4 aprilie 2022 și a fost posibil datorită donării uterului de către mama Mairei, conform clinicbarcelona.org, potrivit stiripesurse.


Citește și : Moldova va avea un minister al Apărării Naționale. Instituția va fi redenumită, exact ca în România

Operația a fost condusă de Dr. Francisco Carmona, șeful Serviciului de Ginecologie, și de Dr. Antonio Alcaraz, șeful Serviciului de Urologie și Transplant Renal.

Acesta este al doilea copil născut în Spania după un transplant de uter. Primul copil, Jesús, s-a născut în martie 2023, la același spital.

Maira Montes, în vârstă de 34 de ani, suferă de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o afecțiune congenitală care împiedică dezvoltarea uterului și a trompelor uterine.

Operația, care face parte dintr-un proiect de cercetare care a început în urmă cu șapte ani, are ca scop validarea fezabilității acestei intervenții chirurgicale prin aprobarea a cinci transplanturi la femei cu sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) pe parcursul proiectului.

“A fost una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale care pot fi efectuate și am demonstrat, nu o dată, ci de două ori, că suntem capabili să o realizăm cu rezultate foarte bune”, a declarat Dr. Antonio Alcaraz.

La cel de-al doilea transplant, au fost introduse mai multe modificări față de primul transplant de uter.

La două luni după operație, Maria Montes a avut prima menstruație și, după câteva luni, a început tratamentul de fertilitate. Maira a avut o sarcină normală, iar la 37 de săptămâni a fost supusă unei operații de cezariană.

Citește și : CNA o scoate ‘basma-curată’ pe Maia Sandu: ‘Premiul NU este cadou’

Primul transplant de uter din Spania a fost efectuat în octombrie 2020, iar în martie 2023 s-a născut Jesús.

Primul bebeluș din lume care s-a născut după ce mama sa a primit un transplant de uter de la un donator viu a venit pe lume în 2014, în Suedia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

Cât a costat Forumul Național ‘Cahul4Culture’

Cât a costat Forumul Național 'Cahul4Culture' În perioada 1-3 iulie, în municipiul Cahul a fost organizat Forumul Național „Cahul4Culture” pe tema „Rolul politicilor culturale în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.