Misiunea Socială „Diaconia” lansează pentru al 15-lea an consecutiv proiectul de solidaritate socială în Republica Moldova „Masa Bucuriei” prin care vine să sensibilizeze societatea față de situația oamenilor nevoiași. Persoanele care vor să se alăture campaniei sunt îndemnate să doneze alimente neperisabile, în ziua de 27 aprilie, sâmbăta Floriilor, care ulterior vor fi distribuite sub formă de pachete alimentare sau prânzuri calde, celor nevoiași, transmite IPN.

Directorul executiv Diaconia, Igor Belei, a menționat că „această solidarizare colectivă ne oferă posibilitatea de a avea un răspuns la provocările sociale, pentru că binele e mai răsunător și cu impact când e trăit în comunˮ. „De-a lungul celor 15 ediții, „Masa Bucuriei” a devenit o platformă de exersare și manifestare a solidarității pentru mii de tineriˮ, a declarat Igor Belei.


CItește și: Indemnizația de maternitate și cea pentru incapacitatea temporară de muncă, finanțate de CNAS

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a menționat că „Masa Bucuriei” este cea mai longevivă campanie de solidaritate socială, desfășurată în Republica Moldova. În toți acești ani, sute de donatori și voluntari s-au implicat și și-au unit eforturile pentru a oferi sprijin celor care au cea mai mare nevoie. Pentru al treilea an consecutiv, Uniunea Europeană susține campania. Uniunea Europeană este solidară și oferă sprijin continuu persoanelor vulnerabile din Republica Moldova. Împreună cu organizațiile societății civile, susține persoanele vulnerabile ca acestea să beneficieze de servicii sociale, cum ar fi îngrijire la domiciliu, cantină și spălătorie socială, centre de zi și de reabilitare și multe altele. „Fiind uniți și solidari, putem să aducem „Masa Bucurieiˮ în casele tuturor celor care au nevoie de sprijinul societății ca să depășească dificultatea cu care se confruntă astăziˮ, a declarat diplomatul.

Toți cei care vor să sprijine proiectul sunt îndemnați să se înregistreze în calitate de voluntari. Prorectorul pentru activitatea economico-financiară și relații internaționale de la Universitatea de Stat din Moldova, Vladimir Dolghi, a declarat că această inițiativă este un pas mare pentru noi ca națiune. Prorectorul a încurajat studenții de la USM să participe și să devină voluntari. „Vă îndemn să susțineți această inițiativă și să fiți aproape de familiile vulnerabile, mai ales în perioada sărbătorilor pascaleˮ, a spus Vladimir Dolghi.

Este recomandabil ca în campanie să fie donate produse alimentare neperisabile și cu termen de valabilitate mai mare: crupe, ulei, paste, zahăr, sare, conserve.

Donațiile financiare în sprijinul cauzei pot fi realizate și online. Cu 20 lei, poate fi asigurat un prânz cald zilnic pentru un beneficiar al cantinelor sociale.

În 2023, colectarea produselor s-a desfășurat în 120 de magazine din 21 de localități, drept urmare au fost donate și distribuite persoanelor în nevoie peste 39 de tone de produse alimentare. În acest an, colectarea va fi organizată în Chișinău și în alte circa 20 de localități.