A fost extinsă lista veniturilor neimpozabile ale persoanelor fizice-cetățeni
Serviciul Fiscal de Stat a reamintit modificările operate în această vară la Codul fiscal, care au intrat în vigoare la 15 august. Unele dintre acestea vizează impozitul pe venit. Astfel, începând cu 15 august, veniturile persoanelor fizice rezidente primite sub formă de câștiguri de capital sau dobânzi la valorile mobiliare de stat și/sau la obligațiunile emise de autoritățile administrației publice locale sunt venituri neimpozabile.
În consecință, nu există nicio reținere finală a impozitului pe venit de către Ministerul Finanțelor sau de către dealerii primari, potrivit infomarket.md.
Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)
În același timp, lista veniturilor neimpozabile a fost ajustată: aceasta nu include acum veniturile obținute din vânzarea de energie electrică de către persoanele fizice rezidente care produc energie din surse regenerabile și cărora li se aplică mecanismul de contorizare/facturare netă în temeiul Legii privind promovarea energiei din surse regenerabile; drepturile acordate în cadrul planului de opțiuni pe acțiuni; și veniturile obținute de operatorul de sistem și/sau de unitatea de producere a energiei termice ca urmare a primirii de linii și centrale electrice cu titlu gratuit.
Începând cu 15 august, procedura de impozitare a veniturilor personale obținute din predarea deșeurilor metalice feroase și neferoase, a deșeurilor industriale care conțin metale sau aliaje ale acestora s-a modificat.
Acum, acestea sunt impozitate prin reținerea a 12% din impozitul pe venit la sursa de plată de către o entitate economică. De asemenea, au intrat în vigoare modificările care prevăd anularea regimului fiscal pentru entitățile economice care activează în domeniul vânzării deșeurilor de metale feroase și neferoase, însă acestea se vor aplica începând cu perioada fiscală 2024.
Potrivit unei alte modificări, începând cu 15 august, agentul economic are obligația de a ajusta veniturile obținute de contribuabilii care desfășoară activități de întreprinzător din tranzacții economice cu fondatori-persoane fizice sau alte persoane interdependente la un preț mai mic decât prețul pieței.
În același timp, aceste prevederi nu se aplică tranzacțiilor la care s-a aplicat principiul deplinei concurențe în stabilirea prețului. În plus, au fost reglementate condițiile de acordare a plăților stimulative angajaților din capitalul stimulativ.
Astfel, fondatorii unei societăți au dreptul de a constitui, prin decizia unanimă a participanților, un capital de stimulare pentru a-i încuraja și a-i interesa să îmbunătățească eficiența activităților, participarea activă, inițiativele creative în favoarea beneficiarilor societății (angajați).
Valoarea capitalului stimulativ nu trebuie să depășească 25% din profitul net, iar suma plătită fiecărui angajat nu trebuie să depășească 10% din salariul anual al angajatului în anul în care se formează capitalul stimulativ.
În același timp, angajații trebuie să aibă statutul de rezident și să fi fost angajați timp de cel puțin 20 de luni complete la data plății. Trebuie remarcat faptul că plățile din capitalul stimulativ sunt egale cu dividendele, dar sunt plătite o dată pe an, în timp ce regimul fiscal pentru capitalul stimulativ nu s-a schimbat – impozitul pe venit cu o rată de 6% va fi reținut la sursa de plată.