A fost sfinţită prima biserică românească din Ungheni

Publicat:

A fost sfinţită prima biserică românească din Ungheni

Ieri, 29 septembrie, a fost zi de sărbătoare pentru locuitorii orașului Ungheni. Prima biserică românească, o replică a Mănăstirii Putna, a fost sfinţită. Lăcaşul de cult poartă hramul a trei sfinţi şi a devenit astăzi un loc de pelerinaj pentru credincioşii de pe ambele maluri ale Prutului. Biserica a fost ridicată în urma înfrățirii dintre Protopopiatul Iași și cel de Ungheni.

Iniţiativa înălţării bisericii din oraşul Ungheni a luat naştere în 2018, iar doi ani mai târziu au început lucrările de construcţie. Astăzi, lăcaşul cu hramul Sfinţilor Ierarhul Iosif cel Milostiv, Gherasim din Kefalonia și Teofil cel Nebun pentru Hristos, şi-a deschis uşile pentru creştini, transmite tvrmoldova.md.


Citeşte şi: Alertă aeriană la Kiev: Ruşii au atacat cu drone timp de peste cinci ore – Stiripesurse.md

Potrivit parohului bisericii Gabriel-Andrei Gherasă, Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” este un vis mai vechi al românilor de la Ungheni, pentru că în anul 1991, când a fost podul de flori, a apărut dorința ca cei de aici, trecând pentru câteva zile în România și văzând ctiroiile ştefanine să-şi dorească să se construiască aici o biserică în stil arhitectonic ştefanian.

A fost sfinţită prima biserică românească din Ungheni

„Cu ajutorul lui Dumnezeu va fi şi pictată. Ne-am dorit foarte mult să o sfinţim cât mai curând pentu a putea începe slujbele în acest sfânt lăcaş”, mai spune parohul bisericii.

Slujba de sfinţire a fost oficiată de către un sobor de preoţi, care au precizat că au fost martorii unui moment istoric.

„S-a zidit, s-a înfurmuseţat şi cu putere Duhului Sfânt biserica s-a sfinţit. Dă-m slavă lui Dumnezeu pentru că s-a împlinit această lucrare sfintă. Cu multe greutăţi”, a spus ÎPS Teofan Savu, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

A fost sfinţită prima biserică românească din Ungheni

„Noi suntem mulţumiţi de ceea ce părintele Geras face, dar face cu ajutorul Înaltpresfinţitului Teofan care l-a ajutat foarte mult. A avut multă răbdare şi multă dragoste că a vrut să construiască această biserică destul de măricică şi frumoasă”, a menționat ÎPS Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

Sărbătoarea a adunat enoriaşi veniţi chiar şi de la sute de kilometri, mulţi din România.

Potrivit secretarului în Consiliul municipal Ungheni, Tudor Gavriliuc, aceasta este prima biserică românească la Ungheni.

A fost sfinţită prima biserică românească din Ungheni

„Au fost multe tentative de a deschise o asemenea biserică, dar de data aceasta cu ajutorul lui Dumnezeu s-a reuşit. Şi cu ajutorul oamenilor buni s-a reuşit ridicare acestei biserici”, precizează acesta.

Noua biserică a fost ridicată în urma înfrățirii protopopiatelor de Iași și Ungheni şi e parte a Mitropoliei Basarabiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE repune pe şine trenul turistic Chișinău-Tiraspol

UE repune pe şine trenul turistic Chișinău -Tiraspol După o pauză de două decenii, trenul turistic cu traseul Chișinău – Tiraspol revine pe șine. La...

Beat și fără permis pe ulițele satului. Curajosul riscă închisoare

Beat și fără permis pe ulițele satului. Curajosul riscă închisoare Un bărbat din Ungheni riscă, inclusiv pușcărie după ce a fost prin băut la...

Șor se implică direct în campania Victoriei Furtună

Șor se implică direct în campania Victoriei Furtună Fostul procuror anticorupție, Victoria Furtună, este unul dintre candidații fugarului penal Ilan Șor în cadrul scrutinului prezidențial....

Ar fi furat o mașină, au accidentat-o și abandonat-o

Ar fi furat o mașină, au accidentat-o și abandonat-o Doi tineri de 19 și 21 ani, originari din raionul Fălești, sunt cercetați penal fiind suspectați...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.