Abdul Latif Rashid, ales președinte al Irakului

Publicat:

Parlamentul irakian l-a ales joi pe politicianul kurd Abdul Latif Rashid în funcţia de preşedinte al ţării, deschizând calea spre formarea unui nou guvern şi ieşirea din grava criză politică din ultimul an, informează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.   

După un al doilea tur de scrutin, Rashid, provenit din Uniunea patriotică din Kurdistan (UPK), a fost ales cu peste 160 de voturi, în faţa preşedintelui actual, Barham Saleh, care a întrunit 99 de voturi.


Citește și : Comisia de anchetă privind asaltul asupra Capitoliului promite elemente ‘surprinzătoare’

Rashid, în vârstă de 78 de ani, de profesie inginer hidraulic, cu studii în Marea Britanie, a fost ministru al resurselor de apă între 2003 şi 2010.

Noul preşedinte, care a fost un candidat de compromis într-o ţară polarizată, are la dispoziţie 15 zile pentru a desemna un prim-ministru – un şiit, conform tradiţiei -, numit de cel mai mare bloc parlamentar.

De la alegerile legislative din octombrie 2021, Irakul s-a aflat într-un impas politic total, liderii nereuşind să se înţeleagă asupra unui nou preşedinte, nici să desemneze un prim-ministru.

Impasul a făcut să transpară luptele de influenţe între cei doi poli şiiţi care îşi dispută puterea: facţiunile pro-Iran ale Cadrului de coordonare, cel mai numeros bloc parlamentar, şi imprevizibilul lider religios Moqtada Sadr.

În chiar ziua alegerii preşedintelui, nouă rachete de tip Katiuşa au căzut în Zona Verde din Bagdad, sectorul unde se află parlamentul, instituţii guvernamentale şi ambasade. Tirurile, care nu au fost revendicate, au rănit zece persoane, dintre care şase membri ai forţelor de ordine sau gărzi care asigurau paza deputaţilor. Patru civili au fost răniţi de o rachetă căzută într-un cartier limitrof Zonei Verzi.

Citește și : Google ACCEPTĂ reţeaua de socializare a lui Trump pe magazinul său de aplicaţii

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.