Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Publicat:

Netanyahu în luptă cu armata israeliană

Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă să pună la cale un puci contra soțului ei, premierul Benjamin Netanyahu. Afirmația se adaugă altor declarații, insinuări, insulte, acuzații, minciuni și calomnii diseminate în rândurile publicului în cadrul unei campanii de incitare contra comandanților armatei, purtate de o mașinărie vitriolică dirijată de Netanyahu, scrie HAARETZ, potrivit stiripesurse.ro.

„Flagelul scurgerilor în presă repetate, tendențioase și false despre dna Netanyahu constituie o nedreptate abjectă”, a afirmat o replică distribuită în numele soției premierului. Fiul lui Netanyahu, Yair, o piesă importantă a mașinăriei vitriolice, a fost mobilizat și el în slujba efortului de dezmințire. Dezmințiri lipsite de orice valoare. Acesta e un mod de operare familiar: mai întâi calomniezi, apoi ștergi sau dezminți.


Vezi şi: VIDEO – Dezbatere tensionată între un Trump plin de aplomb şi un Biden confuz – Stiripesurse.md

Incitarea contra IDF și a comandanților ei e sistematică. Acum câteva zile Yair Netanyahu a postat, din însoritul Miami, un clip în care șeful de stat major al IDF Herzl Halevi, șeful serviciului de spionaj Shin Bet Ronen Bar și șeful spionajului militar, Aharon Haliva, sunt calificați drept „rateuri fatale”. Iar apoi a scris pe X: „Ce încearcă ei să ascundă? Dacă nu există nici un fel de trădare, de ce se tem atât de mult de o anchetă independentă și externă privind cele întâmplate?”

Netanyahu în luptă cu armata israeliană

Scopul atacului la adresa comandanților militari este să li se arunce în cârcă întreaga răspundere pentru eșecul din 7 octombrie, permițându-i lui Netanyahu să scape de răspundere și să-și nege orice vină. Însă Netanyahu nu aplică presiunea menită a slăbi IDF doar de deasupra; el o împiedică de asemenea să-și mărească efectivele, insistând pe perpetuarea schemei prin care ultra-ortodocșii se eschivează de la înrolare, chiar și pe timp de război.

Chiar și prin legea privind eschivarea de la încorporare Netanyahu arată că e dispus să submineze armata pentru a-și proteja propriile interese. „Oricine îi reprezintă pe soldați nu poate susține legea”, a declarat ministrul apărării Yoav Gallant, precizând că: „Aceasta nu e o chestiune politică, IDF are nevoie de mai mulți soldați”. Netanyahu nu îi reprezintă pe soldați, iar la nevoile IDF e indiferent. Unicul lucru la care se gândește e propria supraviețuire politică. Drept urmare, el periclitează securitatea națională.

În plus, Netanyahu și guvernul său incită la război cu orice ocazie, inclusiv vorbind despre un eventual război cu Hezbollah. Concomitent, ei denunță Autoritatea Palestiniană, slăbind-o, și-l provoacă pe principalul aliat al Israelului, SUA.

Netanyahu în luptă cu armata israeliană

Disponibilitatea lui Netanyahu de a submina încrederea publică în comandanții militari, pe vreme de război, e conformă cu concluziile referitoare la el de săptămâna aceasta ale comisiei de stat de anchetă privind așa-zisa afacere a submarinelor. Comisia afirmă că el „a periclitat securitatea statului și a afectat relațiile externe și interesele economice ale Israelului”.

Trebuie convocate cât mai curând cu putință alegeri generale, astfel încât să ne putem elibera de sub controlul periculos al lui Netanyahu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Start pentru ‘nunta secolului’, extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă

Start pentru 'nunta secolului', extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă După celebrări care au durat luni...

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască...

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol Motorul celui de-a doua trepte a rachetei Falcon 9...

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă Pielea unui mamut lânos siberian a fost expusă la condiţii atât de glaciale, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.