Activiştii pentru drepturile omului sunt torturaţi în închisorile din Arabia Saudită (AI)

Publicat:

Activişti saudiţi pentru drepturile omului, printre care şi femei, au fost torturaţi şi hărţuiţi sexual în închisoare, a denunţat organizaţia neguvernamentală Amnesty International (AI), chemând Riadul să-i elibereze pe deţinuţi şi să ancheteze aceste acuzaţii, transmite AFP, potrivit agerpres.

Încarceraţi din luna mai în închisoarea de la Dhahban, la Marea Roşie, activiştii au fost electrocutaţi şi biciuiţi de mai multe ori, până când nu au mai putut să meargă sau să se ţină pe picioare, afirmă miercuri într-un raport Amnesty International, care citează trei mărturii.


Citeşte şi: Trump îşi apără fiica în scandalul emailurilor de la Casa Albă: ‘Fake news!’

Cel puţin un activist a fost atârnat de plafon, iar o deţinută a fost hărţuită sexual de anchetatori, care erau mascaţi, adaugă Amnesty.

Aceste acuzaţii survin în contextul în care imaginea Arabiei Saudite a fost considerabil pătată de cazul Jamal Khashoggi, jurnalistul saudit ucis în clădirea consulatului ţării sale la Istanbul pe 2 octombrie.

‘După doar câteva săptămâni de la asasinatul brutal (…), aceste dezvăluiri şocante de cazuri de tortură, hărţuire sexuală şi alte abuzuri pun în lumină, dacă se vor confirma, alte încălcări scandaloase ale drepturilor omului de către autorităţile saudite’, a declarat Lynn Maalouf, director pentru Orientul Mijlociu al Amnesty.

Dacă aceste cazuri de tortură se vor dovedi reale, aceasta ‘ar arăta că nu există limite pentru cruzimea absolută a autorităţilor saudite împotriva criticilor şi apărătorilor drepturilor omului’, a comentat Michael Page, director adjunct al Human Right Watch (HRW) pentru Orientul Mijlociu, organizaţie care a dezvăluit, într-un comunicat separat, agresarea sexuală a trei activiste.

Autorităţile saudite nu au reacţionat deocamdată la acuzaţiile celor două ONG-uri.

Citeşte şi: Un senator republican îl critică dur pe Trump: ‘A făcut din Casa Albă o agenţie de PR pentru MbS’

Un număr de peste zece activişti pentru drepturile omului au fost arestaţi în mai, cu puţin timp înainte de ridicarea interdicţiei ca femeile să conducă autovehicule. Ei au fost acuzaţi de trădare şi de subminarea stabilităţii regatului.

Deşi unii au fost eliberaţi între timp, alţii, precum Loujain al-Hathloul, în vârstă de 28 de ani, sau Aziza al-Yousef, o profesoară pensionară, se află în continuare în spatele gratiilor, fără să fi fost inculpaţi şi fără un avocat, arată Amnesty, care cheamă la eliberarea lor ‘imediată’.

Totodată, organizaţia le cere autorităţilor saudite ‘să lanseze o anchetă rapidă, aprofundată şi eficace’ cu privire la acuzaţiile de abuzuri împotriva acestor deţinuţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.