Aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE nu va fi simplă

Publicat:

Aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE nu va fi simplă

Meritul României a fost destul de important în a convinge Bruxelles-ul, Berlinul și Parisul ca R. Moldova să primească perspectiva de aderare imediată la blocul comunitar.

Declarația aparține eurodeputatului român Eugen Tomac, care a menționat că aderarea la UE nu va fi ușoară pentru Ucraina și R. Moldova, transmite Radiomoldova.md.


„Invitarea Ucrainei și R. Moldova să adere la Uniunea Europeană este cel mai inteligent răspuns pe care îl putea da, și de forță, pentru că Uniunea Europeană, de când s-a creat a încercat să răspundă la toate provocările pe care le-a trăit continentul nostru prin două măsuri: mai multă integrare și extindere. Și iată-ne pe noi astăzi, românii suntem la Bruxelles, descoperim ce poate UE. Evident și noi am avut de profitat, în continuare creștem economic, România se schimbă. Acest proces însă nu va fi simplu pentru Ucraina și Republica Moldova. În Republica Moldova avem o prezență militară ilegală de peste 30 de ani în regiunea transnistreană”, a spus Tomac.

Pe 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare pentru Ucraina și R. Moldova. Potrivit Raportului Comisiei Europene privind extinderea UE, decizia finală urmează să fie luată în luna decembrie la Summitul Consiliului UE.

Aderarea R. Moldova și Ucrainei la UE nu va fi simplă

La scurt timp, președintele R. Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție în care a spus că recomandarea CE este un pas al autorităților și al tuturor moldovenilor care muncesc pentru a transforma R. Moldova într-un stat democratic.

Citeşte şi: Biden face o nouă gafă! Reacţia lui Antony Blinken spune tot (VIDEO) – Stiripesurse.md

De asemenea, premierul Dorin Recean a spus că această zi este importantă pentru R. Moldova, iar avizul pozitiv din partea CE este rezultatul muncii pe care au depus-o toți moldovenii.

Astfel, în perioada 14-15 decembrie va avea loc Reuniunea Consiliului European, unde cele 27 de state membre ale UE își vor oferi voturile în privința începerii negocierilor de aderare a R. Moldova și a Ucrainei la UE.

CITESTE SI

Guvernul anunţă creşterea salariului minim

Guvernul anunţă creşterea salariului minim Salariul minim pe țară pentru anul 2024 ar urma să constituie 5.000 lei, ceea ce reprezintă o majorare cu 1.000...

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.