Aderarea Rusiei ca membru al Grupului de acţiune financiară a fost suspendată

Publicat:

Aderarea Rusiei ca membru al Grupului de acţiune financiară (GAFI) a fost suspendată, a anunţat vineri această organizaţie de luptă contra spălării banilor, care îi reproşează Moscovei în special ”încălcarea manifestă a principiilor fundamentale” ale GAFI, transmite France Presse, potrivit agerpres.  

”Acţiunile inacceptabile ale Federaţiei Ruse sunt contrare principiilor fundamentale ale GAFI vizând promovarea securităţii şi integritatea sistemului financiar”, subliniază GAFI într-un comunicat în care îşi reafirmă ”sprijinul pentru poporul ucrainean”.


Citește și : Un an de RĂZBOI în Ucraina! Secretarul general al ONU critică un afront adus conştiinţei colective

Rusia are, totuşi, obligaţia de a respecta în continuare principiile GAFI.

Organismul de luptă contra spălării banilor şi finanţării terorismului are 39 de membri, iar în total peste 200 de ţări şi jurisdicţii s-au angajat să pună în practică normele GAFI.

În urma invaziei ruse în Ucraina, GAFI i-a interzis Moscovei să joace vreun rol în administrarea şi luarea deciziilor instituţiei cu sediul la Paris.

Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei şi suspendată din Consiliul pentru drepturile omului al ONU, dar rămâne membră a numeroase organizaţii internaţionale.

În luna martie 2022, Interpol a refuzat să suspende Rusia, dar a anunţat o consolidare a procedurilor de control aplicate în transmiterea mesajelor Rusiei către alte ţări membre.

Citește și : Biden: Ieşirea Rusiei din START III nu indică intenţia de a recurge la arme nucleare

La finalul unei reuniuni de cinci zile, GAFI a prezentat lista actualizată a ţărilor supuse unei supravegheri sporite. Marocul şi Cambodgia au ieşit de pe această listă, iar Nigeria şi Africa de Sud au fost adăugate.

Lista ţărilor cu risc ”ridicat” privind spălarea banilor, finanţarea terorismului şi proliferarea armelor de distrugere în masă nu a fost modificată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.