Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Publicat:

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Acceptarea condiției Rusiei ca Ucraina să fie neutră ar putea lăsa țara la mila Moscovei.

Ce ar însemna pentru Ucraina o președinție Trump? Multe speculații referitoare la potențiala „trădare” a țării se concentrează pe posibila sistare a ajutorului militar și acceptarea anexării de către Rusia a unei părți din teritoriul ucrainean, scrie THE FINANCIAL TIMES, potrivit stiripesurse.ro.

Teritoriul și armele sunt două elemente esențiale. Însă există și o chestiunea mai puțin discutată care se prefigurează drept o temă vitală: neutralitatea Ucrainei.


Citeşte şi: Trump critică dur ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice – Stiripesurse.md

Senatorul JD Vance, partenerul electoral al lui Trump, s-a declarat în iunie într-un interviu pentru The New York Times în favoarea neutralității Ucrainei. Vance afirma că abordarea lui ar „garanta deopotrivă independența Kievului, dar și neutralitatea lui […] Neutralitatea e clar un lucru pe care ei [rușii – n.a.] îl consideră esențial pentru ei”.

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

La prima vedere, neutralitatea poate părea o variantă interesantă. Finlanda și Austria au fost neutre în vremea războiului rece. Ambele au reușit să se mențină democratice și în afara blocului sovietic.

Administrația Biden e în continuare circumspectă față de condiția neutralității Ucrainei cerută de Rusia, considerând că ambițiile lui Vladimir Putin nu se pot opri la ea. Consilierul de securitate națională Jake Sullivan mi-a spus săptămâna trecută: „E clar că ce-și dorește Rusia acum e o Ucraină neutralizată care nu se poate apăra adecvat. El încă mai vrea să subjuge Ucraina. Iar noi nu vom permite să se întâmple acest lucru”.
Speranțele Rusiei de a neutraliza Ucraina au devenit clare odată cu propunerile de pace formulate de Moscova în 2022, la începutul conflictului. Ele insistau ca Ucraina să nu adere la NATO, să-și reducă trupele la numai 85.000 și să-și limiteze drastic numărul de tancuri. Un demnitar ucrainean își amintește: „Ne cereau să ne ținem armele în depozite păzite de ei. Și un veto deplin în privința politicii noastre externe”.

Nu există vreun indiciu că Rusia ar fi renunțat la aceste pretenții maxime. Ucrainenii sunt conștienți că acceptarea propunerilor lui Putin le-ar lăsa permanent țara la mila Moscovei. Dar actuala dezbatere despre neutralitate e totuși interesantă, întrucât scoate la lumină argumente despre cum s-ar putea pune capăt războiului care erau ascunse imediat dincolo de fațada dezbaterii publice.

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

O mare parte a dezbaterii publice se învârte încă în jurul chestiunii vitale și cu mare încărcătură emoțională a teritoriului. Rusia continuă să insiste că va păstra tot teritoriul ocupat în prezent – ba încă îi cere Ucrainei să-și retragă trupele și din alte teritorii, după care ar vrea un acord internațional care să confirme anexarea la Rusia a regiunilor Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijjia. Ucraina continuă să insiste pe recuperarea integrală a teritoriului ei, inclusiv Crimeea. SUA și aliații lor europeni afirmă că vor sprijini Kievul „cât timp va fi nevoie” și că nu îi vor forța pe ucraineni să accepte condiții de pace.

Războaiele sunt impredictibile, astfel încât o victorie majoră a oricărei tabere rămâne încă posibilă. Dar, după cum se prezintă lucrurile acum, e improbabil ca Ucraina să-și poată recupera întreg teritoriul prin forța armelor. Kievul și principalii lui susținători occidentali știu acest lucru, chiar dacă n-o recunosc public. Ideea acceptării de concesii teritoriale în schimbul păcii începe să mai prindă cât de cât la populația ucraineană, chiar dacă nu e încă o opinie majoritară.

Cel mai mare obstacol în calea păcii nu e reticența Ucrainei de a ceda teritorii – oricât de reală ar fi ea. Nu, e acela că Rusia ar cere în continuare un acord care ar presupune subjugarea a 80% din teritoriul ucrainean pe care nu-l controlează. Iar Kievul are nevoie de o asigurare că Moscova nu va profita de pace doar pentru a se reînarma și a-l ataca din nou. Și până când ei nu vor obține acea garanție, nu există nici o șansă ca la Kiev să aibă loc o dezbatere serioasă despre frontiere și teritorii.

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Acesta e motivul pentru care garanția de securitate pentru Ucraina e elementul esențial al oricăror negocieri de pace viitoare. Poziția actuală a Kievului e că trebuie să adere la NATO – ceea ce ar aduce țara sub garanția de apărare colectivă a alianței. Cel mai nou Consiliu NATO a declarat că „viitorul Ucrainei e în NATO”. Dar a și specificat că acest lucru se va întâmpla doar atunci când „aliații se vor fi înțeles și condițiile vor fi fost satisfăcute”.

A primi Ucraina în NATO cât timp Rusia îi mai ocupă unele teritorii ar fi complicat. Germania de Vest în vremea războiului rece ar putea servi drept model. Însă calitatea de membru a Germaniei de Vest era garantată prin staționarea unui număr considerabil de trupe americane pe teritoriul ei. Nu există vreo garanție că Congresul SUA ar putea accepta detașarea de trupe americane în Ucraina.

O altă idee care are partizani influenți la Washington e „opțiunea Israel” (numită uneori și „opțiunea arici”), prin care s-ar evita orice fel de angajament formal de apărare, prin tratat, dar Ucraina ar urma în schimb să fie blindată cu armament occidental de ultimă generație, astfel încât să poată descuraja Rusia pe cont propriu.

Adevăratul pericol pe care Trump l-ar putea reprezenta pentru Ucraina

Însă chiar și opțiunea arici s-ar putea să nu fie compatibilă cu condiția rusă a neutralității. S-ar putea oare modifica poziția Moscovei? Rușii suferă pierderi uluitoare, estimate la peste 1.000 de militari uciși sau răniți zilnic.

Dar Putin pare că așteaptă să vadă ce se va întâmpla în America. Administrația Biden nu va accepta neutralizarea Ucrainei. Însă o administrație Trump-Vance ar putea s-o accepte. Atât timp cât rezultatul alegerilor din SUA rămâne în dubiu, Putin are toate motivele pentru a continua lupta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO

Tom Cruise, numit Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa. Actorul va fi una dintre vedetele ceremoniei de închidere a JO Actorul american Tom...

Putin avertizează SUA să nu trimită arme nucleare în Germania: ‘Rachetele vor lovi Occidentul în 10 minute’

Putin avertizează SUA să nu trimită arme nucleare în Germania: 'Rachetele vor lovi Occidentul în 10 minute' Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Statele Unite...

Noi probe ADN găsite de anchetatori în cazul crimei de la Brăila. Criminalul doctoriței Marina Gavril vrea în libertate

Noi probe ADN găsite de anchetatori în cazul crimei de la Brăila. Criminalul doctoriței Marina Gavril vrea în libertate Răsturnare de situaţie în cazul dentistei...

Macron îl propune pe Thierry Breton pentru un nou mandat de comisar european

Macron îl propune pe Thierry Breton pentru un nou mandat de comisar european Preşedintele Emmanuel Macron i-a propus preşedintei Comisiei Europene (CE), Ursula von der...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.