Administrația Trump le cere palestinienilor să participe la conferinţa de la Manama

Publicat:

Jason Greenblatt, consilier al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, a făcut apel miercuri la palestinieni să participe la conferinţa organizată la Manama pe 25 şi 26 iunie privind aspectele economice ale viitorului plan de pace american, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, relatează AFP, potrivit agerpres.

Prezent la o reuniune privind palestinienii, a doua sa vizită la ONU în termen de 15 zile, Jason Greenblatt a subliniat că această conferinţă “va fi prima etapă a unui proces” către o soluţionare politică a conflictului israeliano-palestinian. “Putem transforma vieţile palestinienilor”, a promis el.


Citește și : Rusia acuză SUA că încearcă să-l răstoarne cu forţa de la putere pe Maduro

“Ar fi o greşeală pentru palestinieni să nu ni se alăture” la această conferinţă, a mai spus consilierul lui Donald Trump. “Nu au nimic de pierdut şi mult de câştigat dacă vor să ni se alăture. Dar, bineînţeles, ţine de ei să decidă”, a precizat el.

Casa Albă a anunţat duminică organizarea acestei conferinţe privind aspectele economice ale planului, împreună cu Bahreinul. Emiratele Arabe Unite şi-au confirmat participarea, dar palestinienii au precizat că nu au fost “informaţi de nicio parte privind reuniunea anunţată în Bahrein”.

Palestinienii boicotează administraţia americană după ce preşedintele Donald Trump a renunţat la decenii de consens recunoscând Ierusalimul drept capitală a Israelului în decembrie 2017. Ei consideră partea de est a oraşului drept capitala statului la care aspiră.

Jason Greenblatt a mai cerut desfiinţarea Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA). “Ocupându-se de o populaţie în creştere”, ea nu mai este viabilă potrivit Washingtonului, care nu o mai finanţează din august 2018. “Modelul UNRWA nu mai răspunde nevoilor palestinienilor”, a mai spus consilierul american.

Citește și : BBC pregătește o emisiune de umor care va fi prezentată de ‘Vladimir Putin’

Franţa, pe de altă parte, a subliniat necesitatea de a păstra agenţia. În lipsa ei, taberele de refugiaţi ar fi “bazine de recrutare ideale” pentru grupurile de jihadişti şi extremişti, a avertizat ambasadorul francez Francois Delattre.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.