X

Afganistan : Data alegerilor legislative şi regionale a fost stabilită pe 20 octombrie

Alegerile legislative şi regionale se vor desfăşura în Afganistan pe 20 octombrie, cu o întârziere de trei ani faţă de calendarul iniţial, a anunţat comisia electorală (CEC) duminică, potrivit agerpres.

Scrutinul trebuia să aibă loc în 2015, la un an după ultimele prezidenţiale, apoi a fost programat pentru iulie 2018 şi amânat în cele din urmă în toamnă din cauza numeroaselor dificultăţi logistice şi de securitate.

Citește și : Rusia : Guvernatorul Regiunii Kemerovo demisionează după incendiul devastator din mall

Alegerile vor permite reînnoirea pentru cinci ani a mandatelor celor 249 de deputaţi aleşi în 2010. În mod normal, acestea vor fi urmate de alegerile prezidenţiale în primăvara anului 2019.

În acelaşi timp, vor avea loc şi alegerile regionale în circa 400 de districte din 34 de provincii, dintre care multe nu se află sub controlul guvernului.

“Organizarea alegerilor nu este uşoară în Afganistan”, a declarat preşedintele Comisiei electorale, Abdul Badi Sayad, într-o conferinţă de presă.

“Prima etapă va fi înregistrarea alegătorilor începând din 14 aprilie şi apoi va fi rândul candidaţilor”, a spus el, citat de AFP.

Alegătorii, al căror număr exact este încă necunoscut pentru o populaţie estimată la 30 de milioane de afgani, vor fi înregistraţi cu cartea de identitate, tazkira. Dar mulţi cetăţeni nu o au, în special cei strămutaţi de război.

ONU a început la rândul său o nouă numărare oficială a populaţiei, al cărei rezultat nu a fost încă făcut public, dar care ar putea conduce la redesenarea circumscripţiilor pentru a reflecta deplasările şi migraţia.

Din aceste motive şi din cauza creşterii nesiguranţei în ţară, în special a riscului foarte mare de atentate, desfăşurarea acestui scrutin încă este considerată foarte incertă de mulţi observatori. Însă, în cadrul comunităţii internaţionale, Statele Unite, principalii donatori care oferă şi majoritatea celor 16.000 de forţe occidentale ale NATO, precum şi Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană cred că aceste alegeri trebuie să aibă loc fără noi întârzieri.

Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) a salutat duminică anunţarea unei date oficiale ca fiind ”un pas important” şi a reamintit că donatorii internaţionali vor finanţa înregistrarea alegătorilor în proporţie de 90% (28,4 milioane de dolari).

Teritoriul afgan este revendicat autorităţilor de mai multe grupări insurgente, printre care talibanii şi Stat Islamic. Forţele guvernamentale păstrează controlul doar asupra a aproximativ 40% din teritoriu, în special în jurul capitalelor de provincie.

Citește și : India : Zece oameni au murit după ce un hotel s-a prăbuşit

Tags: AfganistanCEClegislativeNATOONUprezidenţialeregionaleStatele UniteUNAMAuniunea europeana
Categorii: Sinteze