Afirmaţiile lui Mike Pence despre intenţiile Iranului sunt “pline de ură”, “ignorante”, “ridicole şi periculoase” (Zarif)

Publicat:

Ministrul iranian de externe a denunţat duminică afirmaţiile “pline de ură”, “ignorante”, “ridicole şi periculoase” ale vicepreşedintelui american care acuză Teheranul că pregăteşte un nou holocaust şi că încearcă să dezvolte arma nucleară, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Diplomatul Javad Zarif i-a replicat lui Mike Pence care în două rânduri în această săptămână şi-a înmulţit acuzaţiile faţă de Iran, în faţa a numeroşi responsabili străini adunaţi atât la Varşovia, cât şi la Munchen.


Citește și : Mexic: Atac armat într-un bar din Cancun; cinci morți

Mike Pence a “cerut cu aroganţă Europei, pe teritoriul său, să se alăture SUA (şi să iasă din acordul privind dosarul nuclear iranian – n.r.) şi să aducă astfel atingere propriei sale securităţi”, a declarat Zarif la conferinţa pentru securitate de la Munchen.

“Acuzaţiile sale pline de ură împotriva Iranului, inclusiv alegaţiile sale ignorante de antisemitism (…), sunt în acelaşi timp ridicole şi periculoase”, a spus Zarif, a doua zi după ultimul rechizitoriu al vicepreşedintelui american.

În discursurile sale dure şi cu referinţe biblice, Pence a acuzat Teheranul că pregăteşte “un nou Holocaust” prin ambiţiile sale regionale care vizează în special Israelul.

Calificând politica americană faţă de Iran o “obsesie maladivă” care face “regiunea să sufere de 40 de ani”, Zarif a afirmat ironic că “este vina Iranului că s-a plasat în mijlocul tuturor acestor baze americane” din Orientul Mijlociu.

Europenii au respins deja apelurile lui Mike Pence de a ieşi din acordul nuclear, negociat în timpul administraţiei lui Barack Obama, estimând că Teheranul îşi respectă angajamentul de a nu dezvolta arma nucleară.

Citește și : Rouhani: Iranul, pregătit să coopereze cu statele regionale pentru menţinerea securităţii în Orientul Mijlociu

Preşedintele Donald Trump, care a ieşit din acordul JCPoA, afirmă dimpotrivă că Teheranul nu a renunţat la această ambiţie, în pofida concluziilor contrare ale serviciilor sale de informaţii şi ale observatorilor însărcinaţi să verifice îndeplinirea angajamentelor iraniene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.