Aflată în plină criză, Biserica Catolică germană îşi caută un nou cârmaci

Publicat:

Episcopii germani se reunesc începând de luni pentru a discuta despre reforme, despăgubirile pentru victimele abuzurilor sexuale şi pentru a alege un nou lider care să ofere un nou suflu unei Biserici Catolice aflate în plină criză, relatează AFP, potrivit agerpres.

Punctul culminant al acestei adunări plenare a Conferinţei Episcopale germane, care se va desfăşura până joi la Mainz, va fi alegerea unui succesor al cardinalului Reinhard Marx (foto), programată pentru marţi.


Citeşte şi: Luare de OSTATICI într-un mall din Filipine! Cel puţin un om a fost rănit

Cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München, a anunţat la jumătatea lunii februarie, spre surprinderea generală, că va renunţa la reînnoirea pentru şase ani a mandatului său în fruntea Conferinţei Episcopale, motivând vârsta sa înaintată, 66 de ani.

Căutarea unui succesor se anunţă însă una dificilă, deoarece în prezent tensiunile sunt mari între progresişti, precum cardinalul Marx, susţinătorii unei deschideri a Bisericii Catolice, şi conservatori.

Un alt subiect extrem de aşteptat: despăgubirea victimelor abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului. Episcopul de Trier, Stephan Ackermann, a declarat recent că mizează pe “o evoluţie”, fără a oferi alte detalii.

La zece ani după dezvăluirea primelor cazuri de abuzuri sexuale împotriva unor minori de către membri ai clerului din ţară, victimele încep să-şi piardă răbdarea.

“Nu există niciun motiv pentru a aştepta mai mult”, a declarat asociaţia pentru apărarea victimelor Eckiger Tisch, care solicită o soluţie în acest an.

Ea cere o despăgubire de 300.000 de euro pentru fiecare victimă şi înfiinţarea unui fond finanţat din fondurile Bisericii, însă gestionat de experţi independenţi.

Mai mulţi înalţi oficiali ai instituţiei religioase au respins însă această propunere, invocând o lipsă a mijloacelor financiare.

În 2018, un studiu realizat de cercetători independenţi, însă comandat de Biserică, a dezvăluit că 3.677 de minori au fost abuzaţi sexual de membri ai clerului din 1946.

Citeşte şi: Coronavirusul A AJUNS în Indonezia! Familia unui înalt oficial a fost infectată!

Reinhard Marx a prezentat atunci, pentru prima dată, scuzele oficiale ale instituţiei.

“Recunoaşterea suferinţei nu este suficientă” şi o despăgubire nu echivalează cu un “act de caritate pentru cei nevoiaşi”, a declarat Eckiger Tisch înainte de reuniunea Conferinţei Episcopale germane.

În prezent, Biserica plăteşte în medie 5.000 de euro despăgubiri şi acoperă costurile terapiei psihiatrice a victimelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fraţii Andrew și Tristan Tate pot părăsi România

Fraţii Andrew și Tristan Tate pot părăsi România Tribunalul Bucureşti a decis ca Andrew Tate şi Tristan Tate să fie cercetaţi în continuare sub control...

Mai mulţi terorişti care vizau Jocurile Olimpice de la Paris au fost arestaţi: ‘Ameninţarea rămâne extrem de ridicată!’

Mai mulţi terorişti care vizau Jocurile Olimpice de la Paris au fost arestaţi: 'Ameninţarea rămâne extrem de ridicată!' Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a...

Cine este ‘Lady Vic’, noua primă-doamnă a Marii Britanii

Cine este 'Lady Vic', noua primă-doamnă a Marii Britanii Noua primă-doamnă a Marii Britanii, „Lady Vic” se mută în Downing Street 10, dar va continua...

Uniunea Europeană rezistă apelurilor vizând amânarea legii anti-defrişări

Uniunea Europeană rezistă apelurilor vizând amânarea legii anti-defrişări Uniunea Europeană a rezistat solicitărilor, venite de la unele industrii şi state membre, vizând amânarea principalei politici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.