Africa se confruntă cu o criză fără precedent provocată de războiul din Ucraina (ONU)

Publicat:

Africa se confruntă cu o criză fără precedent provocată de invazia rusă în Ucraina şi amplificată de creşterea preţurilor carburanţilor şi ale alimentelor, a avertizat vineri Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), potrivit AFP, scrie agerpres.

Invazia rusă în Ucraina, declanşată pe 24 februarie, şi sancţiunile impuse ulterior Moscovei au lovit durabil ţările africane, deja afectate de pandemia de COVID-19 şi de criza climatică.


Citește și : Ucraina ajutor de la MSF pentru evacuarea combatanţilor ucraineni din Azovstal

”Este o criză fără precedent pentru continent”, a subliniat economistul-şef al PNUD Africa, Raymond Gilpin, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Ca factori care agravează această criză, el a evocat creşterea ratei inflaţiei, în special în Africa de Sud, Zimbabwe şi Sierra Leone.

Gilpin a prognozat ”o încetinire a creşterii economice pe continentul african, indicator care va spori uşor în acest an după COVID, întrucât creşterea exporturilor va fi de aproximativ 4% şi nu de 8,3%, aşa cum se estima iniţial”.

Citește și : Germania trimite obuziere blindate autopropulsate în Ucraina (VIDEO)

 

Consecinţa este faptul că milioane de gospodării din Africa – unde se află majoritatea celor mai sărace ţări din lume – vor întâmpina dificultăţi financiare, ceea ce poate alimenta nemulţumirile sociale.

”Vedem posibile tensiuni în punctele calde precum Sahel, unele părţi ale Africii Centrale şi Cornul Africii”, a explicat economistul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc. Peste 300.000 oameni participă la eveniment Peste 300.000 oameni participă la Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc....

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.