Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice

Publicat:

Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice

Mai multe culturi agricole, precum grâul, orzul și rapița s-au dezvoltat prea rapid în această primăvară, cu aproape o lună mai devreme decât în mod obișnuit, din cauza temperaturilor ridicate din aprilie, susțin specialiștii. Din acest motiv, spicul a atins doar jumătate din dimensiunea normală, iar agricultorii se tem că recolta va fi mai mică, atât cantitativ, cât și calitativ, scrie radiomoldova.md.

Conducătorul unei unități agricole din Sărătenii Vechi, Telenești, Timofei Moraru, a semănat toamna trecută aproximativ 550 de hectare de grâu. El a mai precizat că temperaturile anormale din luna aprilie au afectat culturile cerealiere, astfel, potrivit calculelor sale, în acest an va obține o recoltă mult mai mică.


„Temperatura a influențat, noi am făcut tot ce a trebuit”, a specificat Timofei Moraru.

La dezvoltarea rapidă a culturilor cerealiere de toamnă au influențat mai mulți factori, inclusiv lipsa precipitațiilor toamna și temperaturile ridicate iarna, susține reprezentantul Centrului Național de Cercetare și Producerea Semințelor „Selecția”, Boris Boincean.

„Noi am intrat în primăvară cu secetă, acum acea secetă se manifestă pronunțat. În câmp sunt crăpături mari. Apă nu este, de aceea plantele cedează. Dacă nu vor fi ploi în continuare, situația poate fi critică”, a declarat Boris Boincean.

Citește și: Prunele din R. Moldova au atins câteva recorduri pozitive în 2023. Câte tone au fost exportate anul trecut

Boris Boincean a mai precizat că deocamdată nu se cunoaște ce impact au avut înghețurile din ultimele zile asupra culturilor agricole, în special a pomilor fructiferi.

Situația este similară și în România, unde, potrivit Serviciului de Meteorologie, seceta pedologică moderată și puternică ar putea afecta cultura grâului de toamnă pe suprafețe extinse în Moldova și Oltenia. Fermierii din județul Buzău au anunțat că acest fenomen le-a compromis deja o jumătate din recolta de grâu din anul curent. Astfel, peste 25.000 de hectare de cereale ar putea fi prejudiciate de secetă, iar agricultorii se așteaptă la o scădere cu aproximativ 50 la sută a productivității în comparație cu anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Grosu a vorbit despre organizarea alegerilor libere și corecte cu coraportorii APCE

Grosu a vorbit despre organizarea alegerilor libere și corecte cu coraportorii APCE Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o discuție cu coraportorii Comisiei de...

Furau biciclete din Europa și le vindeau în Moldova și Ucraina

Furau biciclete din Europa și le vindeau în Moldova și Ucraina Biciclete performante în valoare de circa  1 800 000  de euro, furate din Franța pentru...

Blindate pe drumurile naționale. Mascații de la FULGER se antrenează

Blindate pe drumurile naționale. Mascații de la FULGER se antrenează Blindate și altă tehnică militară s-ar putea deplasa pe drumurile naționale pe parcursul zilelor de...

METEO// Vremea se răcește și rămâne instabilă

METEO// Vremea se răcește și rămâne instabilă Vremea  se menține instabilă astăzi, iar regimul termic va indica o ușoară scădere. Citește și: Beat, fără cască și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.