Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice

Publicat:

Agricultorii susțin că în acest an, vor avea recoltă mică din cauza condițiilor meteorologice

Mai multe culturi agricole, precum grâul, orzul și rapița s-au dezvoltat prea rapid în această primăvară, cu aproape o lună mai devreme decât în mod obișnuit, din cauza temperaturilor ridicate din aprilie, susțin specialiștii. Din acest motiv, spicul a atins doar jumătate din dimensiunea normală, iar agricultorii se tem că recolta va fi mai mică, atât cantitativ, cât și calitativ, scrie radiomoldova.md.

Conducătorul unei unități agricole din Sărătenii Vechi, Telenești, Timofei Moraru, a semănat toamna trecută aproximativ 550 de hectare de grâu. El a mai precizat că temperaturile anormale din luna aprilie au afectat culturile cerealiere, astfel, potrivit calculelor sale, în acest an va obține o recoltă mult mai mică.


„Temperatura a influențat, noi am făcut tot ce a trebuit”, a specificat Timofei Moraru.

La dezvoltarea rapidă a culturilor cerealiere de toamnă au influențat mai mulți factori, inclusiv lipsa precipitațiilor toamna și temperaturile ridicate iarna, susține reprezentantul Centrului Național de Cercetare și Producerea Semințelor „Selecția”, Boris Boincean.

„Noi am intrat în primăvară cu secetă, acum acea secetă se manifestă pronunțat. În câmp sunt crăpături mari. Apă nu este, de aceea plantele cedează. Dacă nu vor fi ploi în continuare, situația poate fi critică”, a declarat Boris Boincean.

Citește și: Prunele din R. Moldova au atins câteva recorduri pozitive în 2023. Câte tone au fost exportate anul trecut

Boris Boincean a mai precizat că deocamdată nu se cunoaște ce impact au avut înghețurile din ultimele zile asupra culturilor agricole, în special a pomilor fructiferi.

Situația este similară și în România, unde, potrivit Serviciului de Meteorologie, seceta pedologică moderată și puternică ar putea afecta cultura grâului de toamnă pe suprafețe extinse în Moldova și Oltenia. Fermierii din județul Buzău au anunțat că acest fenomen le-a compromis deja o jumătate din recolta de grâu din anul curent. Astfel, peste 25.000 de hectare de cereale ar putea fi prejudiciate de secetă, iar agricultorii se așteaptă la o scădere cu aproximativ 50 la sută a productivității în comparație cu anul trecut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: ‘Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine’

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: 'Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine' Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii în fața sediului din Sectorul 3,...

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia Așa cum era de așteptat, alegerile europene au...

A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală: Pământuri rare, într-un vulcan străvechi din Norvegia

A fost descoperit zăcământul care poate ajuta economia globală: Pământuri rare, într-un vulcan străvechi din Norvegia Un vulcan străvechi din Norvegia adăposteşte cel mai mare...

Șoșoacă rezistă. Rezultatele alegerilor europarlamentare, după centralizarea a 99,95% dintre secții

Șoșoacă rezistă. Rezultatele alegerilor europarlamentare, după centralizarea a 99,95% dintre secții Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele provizorii ale alegerilor europarlamentare, după centralizarea voturilor din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.