AIEA aprobă exploatarea primei centrale nucleare din lumea arabă

Publicat:

Emiratele Arabe Unite (EAU) au dat undă verde punerii în exploatare a centralei lor nucleare din Barakah, prima din lumea arabă, a anunţat luni reprezentantul permanent al acestei ţări la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează AFP, potrivit agerpres.

“Autoritatea Federală de Reglementare Nucleară (FANR) a aprobat eliberarea pentru compania Nawah a licenţei de exploatare a reactorului 1 al centralei”, a anunţat Hamad Alkaabi în timpul unei conferinţe de presă la Abou Dhabi, adăugând că punerea ei în aplicare va avea loc “într-un viitor apropiat”.


Citeşte şi: UE examinează reluarea misiunii Sophia în Mediterană

Fondată în 2016, Nawah Energy Company va exploata şi întreţine, cu timpul, cele patru reactoare ale centralei din Barakah, în nord-vestul ţării, potrivit site-ului companiei.

Primul dintre cele patru reactoare trebuia să fie dat în exploatare la sfârşitul lui 2017, însă data pornirii a fost amânată de mai multe ori pentru a satisface condiţiile legale de securitate.

“Este vorba de un moment istoric pentru Emiratele Arabe Unite (…), ce încununează astfel eforturile a 12 ani de construcţie (…) a acestui program nuclear paşnic, pentru a răspunde nevoilor energetice viitoare ale ţării”, şi-a exprimat Alkaabi satisfacţia.

Citeşte şi: Trump îi cere Rusiei să nu mai susţină ‘atrocităţile’ Damascului

“După acordarea licenţei de exploatare a primului reactor, operatorul Nawah va demara punerea acestuia în funcţiune pentru a pregăti intrarea lui în exploatare comercială”, a precizat Alkaabi.

“Emiratele rămân ataşate celor mai ridicate norme de securitate şi neproliferare nucleară, precum şi unei cooperări solide şi continue cu AIEA şi partenerii naţionali şi internaţionali”, a subliniat diplomatul.

Atunci când vor fi pe deplin operaţionale, cele patru reactoare vor avea capacitatea de a produce 5600 de megavaţi de electricitate, circa 25% din nevoile EAU, ţară bogată în petrol. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.