AIPA: Aproape 86 de milioane de lei au ajuns în ultimele șapte zile în conturile agricultorilor

Publicat:

AIPA: Aproape 86 de milioane de lei au ajuns în ultimele șapte zile în conturile agricultorilor

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a autorizat spre plată, pe parcursul săptămânii trecute, 85,54 de milioane de lei în contul agricultorilor care au solicitat sprijin financiar în 2023. 

Citește și Parlamentul European a votat să aloce 50 de miliarde de euro ajutor Ucrainei pe o perioadă de patru ani


Potrivit AIPA, cel mai mare buget, de 68,57 milioane de lei au acoperit plățile complementare solicitate în 572 de cereri. Acestea au fost urmate de plățile post investiții, 17 cereri, pentru care au fost debursate 12,5 milioane de lei. Agenția a mai acordat subvenții în avans și, totodată, au fost acceptate 35 de proiecte pentru implementareaa proiectelor Leader.

  • Plăți complementare: 572 de cereri în valoare de 68,57 milioane de lei,
  • Post investiții :  17 de cereri în valoare de 13,5 milioane de lei,
  • Cereri de implementare a proiectelor prin abordarea Leader: 35 proiecte în valoare de 1,2 milioane de lei,
  • Subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural:5 cereri în valoare de 2,27 milioane de lei.
  • De la începutul anului 2024 și până în prezent, au fost autorizate plăți în valoare totală de peste 480 milioane de lei. Mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde de lei.

    Între timp, în urma discuțiilor de la sfârșitul săptămânii trecute dintre reprezentanții Guvernului și manifestanți, pe 27 februarie, va fi creat un grup de lucru concentrat pe procesele de creditare și pe soluționarea problemelor complexe din sectorul agricol, cu implicarea agricultorilor și a instituțiilor relevante.

    În același timp, agricultorii au insistat ca ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare să înainteze o solicitare către Uniunea Europeană pentru a acorda în cel mai scurt timp sprijin financiar sectorului agricol.

    Un alt rezultat al discuțiilor este legat de implementarea unui nou mecanism pentru agricultori – „Creditul Agricol de Urgență”. „De Creditul Agricol de Urgență pot beneficia producătorii micro și mici care cresc cereale. Valoarea maximă a creditului este de 500.000 de lei. Statul va oferi o garanție de 90% din valoarea creditului și este valabilă pe întreaga durată a contractului de credit.

    Prin oferirea acestei garanții, statul își asumă o parte semnificativă a riscului asociat cu aceste credite, încurajând astfel băncile să ofere finanțare agricultorilor care se află în dificultăți financiare. Una dintre condiții este ca sumele acordate agricultorilor să nu fie susceptibile de a fi reținute sau executate silit de către bănci, instituțiile statului sau alte entități”, se menționează într-un comunicat de presă publicat de ministerul de resort.

    Totuși, agricultorii se arată nemulțumiți pentru că încă nu au primit un răspuns din partea responsabililor legat de motorina donată de România, întrucât nu a ajuns în Republica Moldova. Agricultorii au anunțat că, până la aplicarea soluțiilor pe foaie, tehnica agricolă va rămâne în stradă fără a interveni cu anumite acțiuni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.