Air Moldova a intrat în procedură de restructurare din cauza datoriilor uriaşe

Publicat:

Air Moldova a intrat în procedură de restructurare din cauza datoriilor uriaşe

Compania aeriană Air Moldova a intrat oficial în procedură accelerată de restructurare, metodă pentru a scăpa de pretenţiile imediate ale creditorilor.

Se întâmplă după aproape jumătate de suspendare a zborurilor, ultima dată compania a anunţat că zborurile sunt sistate până pe 14 septembrie 2023 inclusiv, iar pasagerii vor primi notificare la adresele de e-mail cu opțiunile de rambursare și rebooking, transmite Mold-street.com.


Potrivit companiei, rambursările pentru zborurile anulate se procesează în continuare, iar cei care au procurat biletele online, pe site-ul companiei, vor primi rambursarea la solicitare, pe cardul cu care a fost achitat biletul. Anunţurile respective au devenit o obişnuinţă din aprilie 2023, când Air Moldova a suspendat toate zborurile.

Anunţul instanţei de insolvenţă

Conform unui aviz publicat de instanţa de insolvenţă, încă la finele lunii iulie, creditorii Air Moldova sunt atenționaţi despre faptul că “termenul-limită de depunere a referinţei creditorilor la cererea introductivă de intentare a procedurii accelerate de restructurare, precum şi că termenul-limită de înregistrare a cererii de admitere a creanţelor asupra patrimoniului debitorului este data de 21 august 2023”. Adică deja a trecut termenul.

De asemenea, în aviz se menţionează că “termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi de comunicare a tabelului de creanţe este data de 28 august 2023, ședința de validare a creanţelor este stabilită pentru data de 20 septembrie 2023, ora 09:00, în incinta Judecătoriei Chișinău, sediul Central, judecător Ceban Alexandru”, iar Adunarea creditorilor de votare a planului procedurii accelerate de restructurare va avea loc pe 25 septembrie 2023, ora 09:00, la sediul Air Moldova: bd. Dacia, 80/2, mun. Chișinău.

Air Moldova a intrat în procedură de restructurare din cauza datoriilor uriaşe

Conform anunţului, creditorii pot lua cunoştinţă de proiectul planului procedurii accelerate de restructurare la sediul companiei și cel al administratorului provizoriu.

Datele publice arată că instanţa a numit doi administratori provizorii: Lilian Ciobanu şi Irina Selevestru. Reprezentanţii companiei aeriene nu au oferit comentarii la acest subiect.

Pierderi şi datorii record

Între timp au fost publicate rezultatele financiare pentru anul trecut, care arată că Air Moldova a înregistrat pierderi uriaşe de 458 de milioane de lei, aproape dublu faţă de 2021 şi cu circa 43% mai mult faţă de 2020, când restricţiile impuse în perioada pandemiei de COVID-19 au dus la sistarea curselor aeriene regulate pentru câteva luni.

Compania aeriană a avut anul trecut venituri de 1,68 miliarde de lei, în creştere cu circa 470 de milioane de lei faţă de 2021. În pofida creşterii, Air Moldova a fost depăşită pentru prima dată de concurenţii de la Fly One, care au raportat venituri de circa 1,83 miliarde de lei, dublu faţă de 2021, şi un profit de 40,4 milioane de lei.

Air Moldova a intrat în procedură de restructurare din cauza datoriilor uriaşe

Datele financiare arată că, la finele anului trecut, datoriile curente ale Air Moldova au depăşit două miliarde de lei, cu peste jumătate de miliard de lei mai mult decât erau la finele anului 2021 şi cu circa un miliard peste datoriile de la finele 2018, ultimul an înainte de privatizare.

În consecinţă, compania avea la finele anului trecut capital propriu negativ de peste 1,22 miliarde de lei.

De atunci este puţin probabil că situaţia s-a îmbunătăţit. Din contră! Datele publice arată că dacă în martie 2023, înainte de sistarea zborurilor, Air Moldova nu avea datorii la bugetul de stat, apoi acum au ajuns la circa 15 milioane de lei.

În luna mai, Air Moldova spunea că a găsit investitori

Menţionăm că, anterior, administraţia Air Moldova susţinea că procedura accelerată de restructurare face parte dintr-un plan de acțiuni, ce are drept scop evitarea falimentului companiei aeriene, soluționarea problemelor existente și acceptarea investițiilor.

„Restructurarea, solicitată în instanță de Air Moldova, reprezintă utilizarea unui complex de instrumente, în scopul depășirii dificultăților financiare și restabilirii viabilității economice a companiei. Procedura de restructurare este soluția identificată de companie, iar aceasta ar permite investiții externe. Investitorii sunt gata să investească în Air Moldova în jur de 50 de milioane de dolari. Aceste investiții ar permite soluționarea problemelor financiare ale companiei și suplinirea flotei proprii”, anunţa în luna mai compania.

Potrivit Air Moldova, investițiile în companie nu pot fi realizate fără procedura de restructurare accelerată, din cauza riscului sporit al unui atac din partea creditorilor existenți.

Ce prevede procedura accelerată de restructurare

Legea insolvabilității prevede că o astfel de procedură se aplică debitorilor în dificultate financiară, iar scopul ei este „salvgardarea debitorului în dificultate financiară, pentru ca acesta să își continue activitatea, să păstreze locurile de muncă și să stingă datoriile prin aplicarea unui plan”.

Potrivit art. 219 alin. (1) din Lege, „debitorul în dificultate financiară este în drept să depună în instanța de insolvabilitate o notificare privind inițierea negocierilor cu creditorii ale unui plan al procedurii accelerate de restructurare extrajudiciară și să ceară instanței de insolvabilitate suspendarea executărilor silite ale bunurilor debitorului pe durata negocierilor pentru o perioadă care nu va depăși două luni”.

Citeşte şi: Veronica Dragalin ‘îi stă în gât’ lui Zaharova! Totul are legătură cu ultima declaraţie a şefei Anticorupţie

În cel mult trei zile lucrătoare de la data depunerii notificării, instanța de insolvabilitate verifică dacă sunt respectate cerințele de la alin. (1) din articolul 219 și adoptă din oficiu o încheiere privind suspendarea executărilor silite și, după caz, privind desemnarea administratorului provizoriu.

În cadrul procedurii accelerate de restructurare, debitorul poate preveni intrarea în insolvabilitate prin negocierea extrajudiciară a planului cu clasele de creditori afectați, iar pentru perioada negocierilor (care durează maximum două luni) se poate cere suspendarea executărilor silite individuale.

Legea prevede că, în caz de reușită a negocierilor, planul va fi supus aprobării instanței de insolvabilitate și implementat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

10 ponturi pentru a scăpa de mâncat noaptea: te protejează de consumul excesiv de calorii, obezitate și boli cardiovasculare

10 ponturi pentru a scăpa de mâncat noaptea: te protejează de consumul excesiv de calorii, obezitate și boli cardiovasculare Nutriționiștii susțin că veți reuși să...

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice

Paradisul plin de plastic. Marea Mediterană este poluată masiv cu microplastice Marea Mediterană este mare supă toxică. Un raport din iulie 2024 al World Wide Fund...

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas

Pentru că a îndrăznit să critice Israelul, Bella Hadid a fost dată afară de Adidas Adidas a eliminat imagini cu modelul Bella Hadid cu origini...

VIDEO – Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă

VIDEO - Carlos Alcaraz şi-a tatuat Turnul Eiffel pe glezna stângă Jucătorul spaniol de tenis Carlos Alcaraz va participa la Jocurile Olimpice de la Paris...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.