Ajuns în prag de faliment, statul vrea să salveze programul ‘Prima Casă’

Publicat:

Ajuns în prag de faliment, statul vrea să salveze programul ‘Prima Casă’

Ajuns în prag de faliment, statul vrea să salveze programul guvernamental „Prima Casă”. Se întâmplă după ce anul trecut, prin intermediul acestuia, au fost oferite doar 60 de credite. Programul, menit să asigure familiile tinere cu spațiul locativ, nu mai este atractiv, având condiții de finanțare învechite în raport cu ceea ce oferă acum băncile, susțin agenții imobiliari. Autoritățile recunosc problema și promit să vină în scurt timp cu o relaxare ce va spori atractivitatea „Prima Casă”.

Mai mulți agenții imobiliari constată că anul trecut tranzacțiile prin intermediul programului „Prima Casă” mai degrabă au fost excepții decât normalitate, potrivit tv8.md.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

„În 2018, practic din totalul numărului de vânzări pe care le efectuam prin credit ipotecar, aproximativ 20-25 la sută erau prin Prima Casă. La moment din păcate sunt tot mai puțini oameni, practic anul trecut nu am avut niciun client, au fost foarte puțini pe piață. Anul acesta am avut una sau două maxim solicitări”.

Experții susțin că accesarea unui credit prin intermediul programului este o procedură birocratică. Dar cea mai mare problemă pentru proiectul guvernamental este că împrumutul ipotecar clasic a devenit mai avantajos.

„Procentul pentru „Prima Casă”, anul trecut a fost cel mai mare de la momentul lansării. Pachetul de documente este destul de mare și în caz că pe parcursul anilor familia se mărește și decide să treacă de la un imobil la altul, procedura de vânzare este un pic mai complicată decât la bancă, adică trebuie de întors 100 de procente creditul, ca să porți cumpăra un alt apartament”.

„Ratele dobânzilor trebuie să fie mult mai micșorate în comparație cu un credit simplu, noi vedem acum că sunt bănci care oferă dobânda de 7,5%, respectiv pentru prima casă ar fi ok să fie măcar un 6,5% -7% ca oamenii să apeleze tot mai mult la acest program”.

O altă cauză a scăderii atractivității programului este și suma maximă care poate fi oferită de bancă. În prezent, plafonul maxim al costului locuinței nu trebuie să fie mai mare de un milion de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 50 de mii de euro. Doar că din 2018 și până acum prețul locuințelor a crescut semnificativ. În Chișinău, de exemplu, în un apartament de 60 de metri pătrați costă deja mai mult de un milion și jumătate de lei.

„În suma de un milion de lei la ziua de astăzi ceva atrăgător pentru familiile tinere sau bugetari e foarte limitat și probabil pot să spun că nici nu există. Suma la bancă e cu mult mai mare decât ceea ce oferă Programul „ Prima Casă. Cred că dacă minimum s-ar dubla această sumă ar reveni la acest produs cetățenii, deoarece și prima rată este cu mult mai mică”.

Ministerul Finanțelor susține că depune eforturi pentru a salva proiectul și nemijlocit situația familiilor tinere, care trebuie să muncească o viață în Moldova ca să adune bani de o casă. Astfel, Guvernul va propune mai multe modificări, în funcție de impactul bugetar și posibilitățile reale ale statului. Una din soluții este majorarea plafonului de împrumut.

„Primul este majorarea valorii, vorbim de 2,5 milioane probabil, o să vedem. Vorbim de subiecții, care urmează să poată beneficia. Noi până la urmă trebuie să acordăm acest drept cetățenilor care activează în Republica Moldova, plătesc impozite, dar vedem cât este posibil în spațiul fiscal să majorăm acești subiecți, care au dreptul să depună. Vorbim și de cota pe care o garantează statul, e 70%, poate să discutăm de o majorare acestei cote ca să impulsionăm și sistemul bancar să investească, să participe în acest proiect”.

În 2022, beneficiarii programului „Prima Casă” s-au pomenit, aproape peste noapte, că trebuie să achite rate lunare cu două, trei sau chiar patru mii de lei mai mari. Asta după ce băncile au majorat dobânzile. După o serie de proteste în centrul Capitalei, Guvernul a intervenit. Astfel, marja maximă aplicată de bănci a fost plafonată la trei procente, iar 50 la sută din dobânda ce a crescut a fost compensată de stat.

„Când a crescut foarte mult rata de refinanțare și au crescut ratele dobânzilor și costurile pe buget au crescut. În 2022 noi am avut un cost de 80 de milioane de lei, pentru 2023 și 2024 noi am planificat 160 de milioane, practic am dublat aceste costuri, respectiv reieșind din aceasta trebuie să avem și o abordare foarte prudentă”.

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Amintim că, programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018. În primul an, proiectul a avut o mie 119 beneficiari, iar 2019 a fost anul de glorie pentru „Prima Casă”, fiind oferite peste două mii 700 de credite. Moldovenii au fost atrași rapid de facilitățile oferite de stat, iar în 2019 s-au vândut peste 2700 de apartamente și case. Peste un an, pandemia a dat lucrurile peste cap, iar cererea a scăzut la 1397 de locuințe. (AF 2) În 2021 situația a revenit, iar 2022 a fost anul ce declanșat căderea, fiind oferite doar 555 de împrumuturi. Anul trecut, însă, a devenit clar că e nevoie fie de o intervenție, fie de lichidarea programului, întrucât programul nu mai este eficient.

Până în prezent, prin acest program au fost cumpărate, în total, puțin peste 8200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei. Beneficiar „Prima Casă” poate fi orice cetățean al Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. Contractul de credit poate fi încheiat pe un termen de până la 25 de ani, iar statul garantează 50 la sută din suma achiziției. Solicitantul trebuie să dispună de un avans minim de cinci la sută din costul locuinței.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cum să-ți încarci telefonul ca să țină bateria mai mult: Iată ce se întâmplă dacă îl ții la priză peste noapte

Cum să-ți încarci telefonul ca să țină bateria mai mult: Iată ce se întâmplă dacă îl ții la priză peste noapte Încărcarea telefonului mobil este...

VIDEO/ În atenția persoanelor care intenționează să traverseze prin vamă cu valută

VIDEO/ În atenția persoanelor care intenționează să traverseze prin vamă cu valută Persoanele fizice sunt obligate să declare în scris valorile valutare când suma totală...

Până la ora 12:00, peste 16% din numărul de alegători și-au exercitat dreptul la vot 

Până la ora 12:00, peste 16% din numărul de alegători și-au exercitat dreptul la vot  Până la ora 12:00 au votat 1 795 de alegători,...

În perioada 07 – 17 mai 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 3,174 mln. lei. Ce încălcări ale...

În perioada 07 – 17 mai 2024, Serviciul Vamal a constatat apariția obligației vamale suplimentare în cuantum de 3,174 mln. lei. Ce încălcări ale...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.