X

Alaiba: Noi suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa

Alaiba: Noi suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, estimează că R. Moldova va avea, la sfârșitul acestui an, o creștere economică de aproximativ 2%, deși pentru a nu „rămâne la coada Europei” ar avea nevoie de o creștere anuală de 8-10 % în următorul deceniu.

În cadrul podcastului „Pe Agendă”, de la Europalibera.org, Alaiba a declarat că autoritățile R. Moldova nu își pot permite luxul să majoreze creșterea economică cu 3-5% anual, însă primele semne de recuperare sunt deja vizibile, potrivit Știri.md.

Citeşte şi: Siegfried Mureșan explică de ce este nevoie de Moldova în UE

„Luxul” de a fi săraci

„Ultimele cifre pe care le am sunt din septembrie. Statistic, exporturile sunt plus 9% față de aceeași perioadă anului trecut, industria – plus 1,5%, agricultura – plus 20%, inflația în octombrie deja a coborât la 6,3%”, spune Alaiba, însă precizează că economia „va putea respira ușurat” numai după ce se va încheia războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Noi suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa și oamenii noștri nu merită acest titlu pentru că noi suntem un popor muncitor”, susține ministrul, care promite că în 2024 atenția va fi concentrată pe finanțarea antreprenorilor, atragerea investițiilor străine și susținerea mediului de afaceri.

Alaiba: Noi suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa

Speranțe în IT

Acum speranța economiei moldovene pare a fi sectorul IT, iar autoritățile de la Chișinău încearcă să atragă în R. Moldova mai multe companii din acest sector, oferindu-le, între altele, o taxă unică de 7%, dar și mai puțină birocrație.

Citeşte şi: Presa de peste Prut ne dă speranţe! Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE

„Sectorul IT este un generator de locuri de muncă înalt calificate. 5% din PIB este sectorul IT acum și aici creșterea este posibilă pentru că mai e spațiu. E vorba și despre forța de muncă, pentru că în Republica Moldova poți să angajezi cetățeni din UE fără absolut nicio problemă, inclusiv pentru a lucra de la distanță”, spune Alaiba.

Tags: AlaibachisinauMoldovaR. Moldovasărace
Categorii: EconomieȘtirile zilei