Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE
Presa din România a publicat un proiect de Declarație a Consiliului European, care conține o decizie de începere a negocierilor cu Republica Moldova și Ucraina privind aderarea la Uniunea Europeană. După cum relatează „INFOTAG”, proiectul de document prevede, de asemenea, acordarea Georgiei a statutului de țară candidată la aderarea la UE.
În proiectul preliminar al Declarației finale se notează că „Consiliul salută progresul substanțial pe care Republica Moldova l-a făcut în îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat, în fața provocărilor semnificative care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile hibride împotriva Moldovei însăși”.
„UE este pregătită să asiste în continuare Moldova în reformele sale și implementarea lor susținută, inclusiv pe cele concentrate pe calea sa către UE. Consiliul European recunoaște angajamentul clar al Republicii Moldova în ceea ce privește procesul de reformă și măsurile decisive pe care le-a luat, subliniind totodată că este important să fie menținut un progres durabil și tangibil al reformei, în special în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale”, se menționează în proiect.
Avem proiectul declarativ pentru începerea demersului de aderare a Moldovei la UE
În același timp, Consiliul European recomandă Republicii Moldova „să continue să avanseze în reforma justiției, precum și în lupta împotriva corupției, cu o atenție deosebită acumulării în continuare a unei vaste experiențe în investigații și condamnări, inclusiv în cazurile de corupție la cel mai înalt nivel”.
Citeşte şi: Preoții din Moldova au fost sancționați pentru mesajele pro-război – Stiripesurse.md
Consiliul UE reafirmă, de asemenea, „angajamentul său de a sprijini suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional”.
Proiectul recomandă, de asemenea, începerea negocierilor cu Ucraina. Acest lucru este în prezent îngreunat de poziția Ungariei.