X

Alaiba: Peste 60% din PIB-ul Moldovei provine din tehnologiile informaționale

Alaiba: Peste 60% din PIB-ul Moldovei provine din tehnologiile informaționale

Dumitru Alaiba: Moldova trebuie să-și extindă sectorul industrial și să îmbunătățească climatul de afaceri pentru a impulsiona creșterea economică la 8-10% pe an în următorul deceniu.Vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Moldova a declarat acest lucru într-un interviu acordat SeeNews.

“Trebuie să fim îndrăzneți, iar acest lucru îl facem chiar acum. Implementăm reforme care vor deschide un potențial mult mai mare de creștere. De asta are nevoie Moldova și cred că este realist să spunem că putem realiza acest lucru, deoarece baza este destul de mică, există mult spațiu de creștere în următorul deceniu și aceasta este experiența altor țări din regiune care au pornit pe calea integrării în UE”, a adăugat Dumitru Alaiba, potrivit infomarket.md.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

El a reamintit că guvernul a demarat o serie de reforme administrative și fiscale pentru a stimula creșterea economică. „Numai anul trecut am eliminat bariere în calea afacerilor în valoare de cel puțin 0,5% din PIB, iar anul acesta promovăm reforme și mai mari”, a declarat viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că Republica Moldova a renunțat la impozitarea profiturilor reinvestite până în 2023, în încercarea de a stimula companiile să își extindă afacerile.

De asemenea, autoritățile și-au deschis piața muncii pentru cetățenii din 47 de țări. “Cetățenii din UE sau din țările Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS), precum și din SUA, Canada, Balcanii de Vest, Ucraina sau Caucazul de Sud pot veni în Moldova cu o viză turistică, pot semna un contract de muncă și pot începe să lucreze. Acest pas poate aduce un plus de 1 la sută la PIB”, a subliniat el.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, digitalizarea este un factor de creștere uriaș. “Când am preluat mandatul, în iunie anul trecut, aproximativ 38% din serviciile guvernamentale pentru antreprenori erau digitalizate.

Acum, această pondere este deja de 60 la sută – o creștere aproape dublă într-un an. Vom ajunge la 75% în acest an și ne propunem 100% în anii următori, pentru că aceasta crește productivitatea și eficiența pentru fiecare companie și fiecare antreprenor, mic și mare, și previne corupția”, a declarat vicepremierul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. El a precizat că problema pe care autoritățile trebuie să o rezolve este impulsionarea sectorului industrial.

Ponderea industriei în PIB-ul Republicii Moldova a scăzut de la 40% în ultimele trei decenii până la 8%. În plus, doar 3% din producția industrială are o valoare adăugată ridicată și o parte foarte modestă din aceasta este exportată. Pentru a inversa tendința, a atrage investiții și a stimula exporturile, guvernul intenționează să lanseze scheme de ajutor de stat pentru a sprijini IMM-urile care operează într-o serie de sectoare în care acestea au un avantaj competitiv – electronică, automobile, produse farmaceutice, procesarea alimentelor și energie.

„Sectorul IT este foarte promițător”, a adăugat Dumitru Alaiba, menționând că peste 60% din PIB-ul Moldovei provine din tehnologiile informaționale. El a subliniat că acest sector a înregistrat o creștere foarte constantă de 7-9% pe an în ultimul deceniu și va continua să crească, deoarece încă mai este loc.

Pentru a-și susține sectorul IT, Moldova a introdus un impozit fix pe cifra de afaceri de 7 la sută, fără alte taxe percepute nici pentru angajator, nici pentru angajat. Viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării economice și digitalizării a mai spus că Moldova are nevoie de o strategie clară a pieței de capital pentru a atrage investiții și a stimula creșterea. Până la sfârșitul anului, guvernul intenționează să reformeze legislația privind piața de capital și să restructureze bursa de valori pentru a facilita accesul investitorilor privați.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

„Acesta este un motor de creștere care, în opinia noastră, va contribui cu încă 0,5% la PIB”, spune Dumitru Alaiba. Potrivit statisticilor naționale, PIB-ul Moldovei în 2023, conform datelor preliminare, ar urma să fie de 300,42 miliarde de lei, în creștere cu 0,7%, comparativ cu 2022. FMI a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei pentru 2024 cu 1,7 p.p., de la 4,3% la 2,6%, și se așteaptă la o creștere economică de 4,8% în 2025.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării prognozează că economia Republicii Moldova va crește cu 2,5% în 2024, urmând ca în următorii trei ani creșterea anuală a PIB-ului să fie de 3%, 3,3% și, respectiv, 3,7%. Anterior, Banca Mondială a redus prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei pentru 2024 cu 2 p.p. – de la 4,2% la 2,2%, iar în 2025. – cu 0,2 p.p. – de la 4,1% la 3,9%.

Tags: AlaibaMoldovaSUA
Economie