Alegeri în Austria: Va apela Sebastian Kurz din nou la o coaliție cu FPOe?

Publicat:

Schimbarea climatică, migraţia şi educaţia sunt principalele subiecte de dezbatere înaintea alegerilor legislative de duminică din Austria, dar sunt puse în umbră de întrebarea dacă liderul Partidului popular (OeVP) şi fostul cancelar Sebastian Kurz va fi dispus să formeze din nou o coaliţie de dreapta cu Partidul Libertăţii (FPOe), relatează luni dpa, potrivit agerpres.

FPOe pledează pentru “o nouă şansă” într-un video de campanie în care un “consilier conjugal” spune: “Uitaţi cum stau lucrurile: aveţi o relaţie foarte bună, vă înţelegeţi bine, vă respectaţi unul pe celălalt, împărtăşiţi aceleaşi idei. Chiar vreţi să riscaţi toate acestea?”.


Citește și: CUTREMUR puternic în Puerto Rico

Kurz, în vârstă de 33 de ani şi aflat pe primul loc în sondaje cu peste 30% în mod constant, cu mai mult de 10% înaintea rivalilor săi, insistă că OeVP şi FPOe sunt alături în lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a politizării islamului, dar aminteşte de aşa-zisul scandal IbizaGate, care a stat la baza căderii executivului său şi convocării alegerilor anticipate de duminică.

La sfârşitul lui mai, Kurz a anunţat sfârşitul coaliţiei cu FPOe după publicarea unei înregistrări video în care liderul acestei formaţiuni, Heinz Christian Strache, discuta printre aburi de vodcă, la Ibiza, despre potenţiale acorduri privind infrastructura publică şi media cu o femeie ce se dădea drept o “investitoare” rusă. Deşi Strache a demisionat din postul de vicecancelar şi lider al FPOe, Kurz afirmă că respectiva înregistrare nu a fost singurul motiv pentru care a renunţat la coaliţie. Celălalt motiv l-au reprezentat legăturile FPOe cu extremiştii.

“Am avut mereu o problemă cu tangenţele constante (ale FPOe) cu identitarii, mişcarea skinhead şi extrema dreaptă”, i-a spus Kurz noului lider al FPOe, Norbert Hofer, într-o recentă dezbatere televizată.

În martie, media au expus existenţa unor legături între mişcarea xenofobă identitară şi politicieni din FPOe, după ce parchetul a luat în vizor donaţii făcute de suspectul din atacurile de la moscheile din Christchurch din Noua Zeelandă către un membru al acestei mişcări din Austria.

La începutul lui septembrie, în plină campanie electorală, Ursula Stenzel, o figură proeminentă a FPOe, a luat parte la un marş în amintirea asediului turc asupra Vienei din 1683 şi care s-a dorit totodată un avertisment împotriva islamismului în Europa, marş promovat de mişcarea identitară şi la care au participat şi exponenţi ai acesteia.

În fine, o serie de politicieni locali din FPOe au publicat materiale ofensatoare, de exemplu un poem în care migranţii erau asemuiţi cu şobolanii.

În pofida acestor incidente şi a altora, Kurz nu a exclus o nouă coaliţie şi se pare că alegătorii austrieci ar putea deschide calea către acest pas duminică. Potrivit celor mai recente sondaje, FPOe se bucură de sprijinul a circa 20% dintre alegători, suficient pentru a forma o majoritate cu OeVP în parlament.

Consultantul politic austriac Thomas Hofer a punctat că Sebastian Kurz nu-şi poate permite încă un cabinet instabil, după destrămarea prematură a două coaliţii, cea cu Partidul Social Democrat (SPOe), în 2017, şi cea cu FPOe, anul acesta.

“Prioritatea nr. 1 a lui Kurz este că trebuie să se menţină la guvernare pentru întregul mandat de cinci ani, de această dată”, a spus Hofer, în opinia căruia scandalurile frecvente care au afectat FPOe ar putea semnala că nu este partenerul potrivit pentru conservatori.

Deşi a lăsat uşa deschisă către FPOe, Kurz şi-a manifestat şi disponibilitatea de a-i aborda pe Verzi (ecologişti, de stânga) şi pe liberalii din Neos (Noua Austrie şi Forumul liberal) pentru negocieri în vederea formării unei coaliţii, după alegeri.

Citește și: Două rachete au căzut la doi pași de ambasada SUA din Bagdad

Făcând un pas către Verzi şi Neos, OeVP a renunţat recent la vechea sa susţinere faţă de expulzarea solicitanţilor de azil adolescenţi înainte ca aceştia să-şi încheie pregătirea profesională în Austria.

S-au făcut concesii şi de partea cealaltă: Verzii au indicat că au în vedere o creştere a bugetului apărării, iar Neos a abandonat obiectivul de majorare cu orice preţ a vârstei de pensionare.

Singurul partid care pare să stea deoparte de aceste tatonări este SPOe, care s-a distanţat dramatic de conservatori, după ce au fost parteneri de coaliţie decenii la rând.

Distanţa s-a observat şi într-o recenta dezbatere televizată dintre Kurz şi lidera SPOe Pamela Rendi Wagner, aceasta din urmă acuzându-l pe primul că este un tactician rece ca gheaţa, care “scurge” în presă informaţii confidenţiale şi personale despre rivalii săi. “Aveţi două feţe”, l-a acuzat lidera SPOe. “Suntem la kilometri distanţă”, a spus Kurz despre şansele unei noi coaliţii cu social-democraţii, evocând mai multe domenii politice ca migraţia şi taxele. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.