Alertă globală: furtuna solară care a lovit Pământul a devenit extremă

Publicat:

Alertă globală: furtuna solară care a lovit Pământul a devenit extremă

Alerta furtunii geomagnetice în curs de desfășurare a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau “extremă”, fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în weekend.

GPS-ul, navele spațiale și navigația prin satelit ar putea fi, de asemenea, afectate. Companiile americane de utilități monitorizează potențiala amenințare la adresa rețelei electrice, de asemenea, potrivit CNN, scrie stiripesurse.ro.


Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Guvernul american a emis prima alertă de furtună geomagnetică din ultimii 20 de ani, avertizând americanii cu privire la activitatea solară care ar putea afecta comunicațiile și sistemele GPS.

Potrivit NOAA, rețeaua electrică este în pericol și îi avertizează pe americani cu privire la “posibile probleme generalizate de control al tensiunii”.

Se așteaptă ca furtuna să continue până sâmbătă.

Furtuna este cauzată de “un grup mare de pete solare a produs mai multe erupții solare moderate până la puternice”. (NOAA) Pata solară are un diametru de aproximativ 16 ori mai mare decât cel al Pământului.

Furtuna solară ar putea declanșa, de asemenea, lumini nordice “neobișnuit de departe spre sud” în noaptea de vineri spre sâmbătă. (WaPo)

Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Videoclipul de mai jos a fost postat de meteorologul BBC @MetMattTaylor

“Aceasta este priveliștea uluitoare până în sudul Elveției cu puțin timp în urmă… în vârful Jungfraujoch”, a postat el.

Aurora boreală, vizilă și din România

Furtuna solară a generat un fenomen rar vizibil și din România. Aurora boreală este vizilă în această noapte din mai multe zone din țară.

Aurora boreală a fost semnalată din zone precum Iași, Buzău, Harghita, Bihor, Maramureș, Cluj și altele.

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, a transmis vineri AFP.

 

 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană

Reguli mai flexibile pentru schimburile comerciale dintre R. Moldova și statele din zona euro-mediteraneeană Agenții economici din Republica Moldova vor putea să participe mai activ...

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic

Moldova va primi un grant pentru construcția locuințelor sociale eficiente energetic Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda țării noastre un grant în valoare...

Tentative de corupere la vamă

Tentative de corupere la vamă Polițiștii de Frontieră au denunțat două tentative de corupere în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe și în PTF Tudora. Citește și: Nordul țării...

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta

Căuta un killer dar a dat de un agent sub acoperire. Instanța a eliberat suspecta, iar procurorii vor contesta O femeie ar fi comandat moartea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.