X

Alexandru Flenchea, despre eliberarea milițianului transnistrean Andrei Samonii

Eliberarea fostului angajat al structurilor de forță transnistrene Andrei Samonii, implicat în 2015 în răpirea unui cuplu din satul Vertiujeni, raionul Florești, reprezintă un precedent periculos.

De această părere este fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, care a declarat că decizia, venită concomitent cu eliberarea cetățeanului moldovean Adrian Glijin de către regimul de la Tiraspol, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Citeşte şi: Ucraina înființează o rută temporară de transport maritim după ieșirea Rusiei din acord – Stiripesurse.md

„Este exact una dintre acele situații în care lucrurile sunt exact ceea ce par să fie, adică un schimb. Acesta a fost un precedent periculos, chiar dacă a fost deghizat într-o procedură judiciară legală, dar asemenea coincidențe nu există, arată ca un schimb, chiar dacă nu a fost. E suficient că a fost interpretat de Tiraspol ca pe un schimb. Pe viitor, când compania Sheriff va mai avea nevoie de ceva, de oameni, de beneficii economice, ei pur și simplu vor lua ostatici” a declarat Flenchea.

De menționat că în noaptea de 8 spre 9 aprilie 2015, Andrei Samonii, alături de alți milițieni din regiunea transnistreană au răpit din propria locuință un cuplu din s. Vertiujeni r. Florești (teritoriu controlat de autoritățile constituționale). Aceștia au fost târâți noaptea, pe drumul pietruit din sat, băgați într-o luntre și transportați în stânga Nistrului la ”comisariatul de miliție din or. Camenca”. Acolo victimele au fost bătute cu bestialitate, plasate în izolatorul de detenție preventivă și învinuite de furtul a doi iepuri.

Citeşte şi: În zona euro, creșterea economică e în continuare mai mult stagnare

Pe 5 august 2020, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central), Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani privațiune de libertate pentru infracțiunile de violare de domiciliu, răpire și acte de tortură. Instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă și a dispus încasarea în beneficiul celor două victime a sumei de 20 000 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Pe 8 aprilie 2021, Curtea de Apel Bălți a menținut sentința Judecătoriei Soroca, prin care Andrei Samonii a fost condamnat la 15 ani de detenție pentru violare de domiciliu, răpire și acte de tortură în privința a doi locuitori din raionul Florești.

Tags: Adrian GlijinAlexandru FlencheaAndrei SamoniiCurtea de Apel BălțiTiraspol
Categorii: JustiţieȘtirile zilei