Alexandru Rotari a pierdut procesul împotriva Comisiei Pre-Vetting

Publicat:

Alexandru Rotari a pierdut procesul împotriva Comisiei Pre-Vetting

Curtea Supremă de Justiție a respins, pe 25 aprilie, contestarea avocatului și fostului judecător Alexandru Rotari împotriva deciziei Comisiei Pre-Vetting din februarie curent conform căreia candidatul la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii a fost respins din cauză că nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică.

Aceasta a fost a doua oară când Alexandru Rotari a contestat decizia Comisiei Pre-Vetting, scrie anticoruptie.md.


Citeşte şi: Manifestaţie de amploare în capitala Georgiei. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Europa – Stiripesurse.md

Fostul magistrat Alexandru Rotari a considerat decizia nr. 7 din 12 ianuarie 2024 a Comisiei de evaluare ca fiind ilegală şi pasibilă de a fi anulată, iar constatările Comisiei viciate.

Alexandru Rotari a pierdut procesul împotriva Comisiei Pre-Vetting

El a invocat că instituția cu atribuții de exercitare a controlului averii şi al intereselor personale este Autoritatea Naţională de Integritate. Astfel, competența de constatare a încălcării regimului juridic al declarării averii şi intereselor personale și al conflictelor de interese este atribuită Autorității Naţionale de Integritate şi/sau, după caz, instanței de judecată, dar nicidecum Comisiei de evaluare.

Fostul magistrat a fost reevaluat pe 12 ianuarie 2024 după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat, pe 1 august 2023, mai multe decizii ale Comisiei Pre-Vetting și a dispus reevaluarea a 21 de candidați.

Alexandru Rotari este în prezent avocat la Biroul Asociat de Avocați „Parteneriat Academic pentru Justiție”. El a ocupat funcția de judecător la Curtea Economică de Circumscripție și în cadrul Judecătoriei sectorului Buiucani. El a fost demis de către Consiliul Superior al Magistraturii în 2014.

Alexandru Rotari a pierdut procesul împotriva Comisiei Pre-Vetting

Pe 11 iunie 2013, Alexandru Rotari, împreună cu alți doi magistrați, de la aceeaşi instanţă a fost propus de Consiliul Superior al Magistraturii preşedintelui R. Moldova, Nicolae Timofti, pentru numirea, prin transfer, la Judecătoria Centru.

Fostul preşedinte Timofti însă a respins propunerea, invocând o sesizare a Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) că în privinţa candidaturilor propuse ar exista „factori de risc”.

Alexandru Rotari a fost demis pentru încălcarea, „din motive imputabile”, a termenelor de examinare a cauzelor aflate în procedură sau încălcarea normelor imperative ale legislației. Demisia pare să fi fost singura răspunere purtată de fostul magistrat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente întâmplate în data de azi, 15 mai

Evenimente întâmplate în data de azi, 15 mai Anul 44 î.Hr.: Împăratul roman Caius Iulius Caesar este asasinat în incinta Senatului roman, printr-o conspirație a vreo 60 de...

Horoscop 15 mai 2024

Horoscop 15 mai 2024 Este o perioadă ideală pentru introspecţie şi pentru a consolida relaţiile cu cei din jur, potrivit stiripesurse.ro. Horoscop 15 mai 2024 Berbec Este...

Gigantul chinez Alibaba înregistrează o scădere a profitului cu 86%

Gigantul chinez Alibaba înregistrează o scădere a profitului cu 86% Alibaba a înregistrat o creștere a veniturilor în cel de-al patrulea trimestru fiscal încheiat în...

Un nou plastic dispare atunci când nu mai ai nevoie de el

Un nou plastic dispare atunci când nu mai ai nevoie de el O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.