Alexis Tsipras avertizează asupra ‘monstrului populismului’

Publicat:

Premierul grec Alexis Tsipras le-a atras marţi atenţia parlamentarilor europeni asupra riscului revenirii ‘monstrului populismului’, promiţând totodată un ‘nou început’ pentru Grecia, care abia a ieşit de sub tutela creditorilor săi, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

‘Aş vrea să vă avertizez: eşecul Uniunii Europene de a găsi soluţii democratice şi funcţionale la această criză actuală ar duce în mod inevitabil la triumful şovinismului şi la renaşterea conflictelor naţionaliste’, a pledat liderul grec, primit în hemiciclul Parlamentului European de la Strasbourg.


Citeşte şi: Poliţia germană a început o investigaţie a evenimentelor cu iz nazist din estul ţării

‘Asta l-ar face să fie un continent fragmentat, fără unitate, fără coeziune, fără rol sau perspectivă internaţională’, a adăugat Tsipras, apreciind că ‘eşecul gestionării neoliberale’ a crizei economice ‘a alimentat monstrul şovinismului şi al populismului de extrema dreaptă’.

‘Dacă cineva ameninţă cu adevărat Europa, aceştia nu sunt cei care luptă să o schimbe, ci aceia care luptă să o desfiinţeze, aceia care se opun idealurilor umaniste, solidarităţii şi colaborării între popoare’, a insistat el.

Cu câteva luni înainte de alegerile europene din luna mai, el a cerut ca ‘ideea europeană să nu fie lăsată să se prăbuşească între neoliberalism, care s-a dovedit a fi catastrofal, şi coşmarul extremei drepte’.

Vezi şi: Zeci de morţi şi sute de răniţi după explozia unei cisterne în Nigeria – FOTO

Vorbind pentru prima dată în Parlamentul European din 2015, când Grecia se afla în mijlocul unei crize financiare, Alexis Tsipras a salutat ‘istoria de succes a poporului grec, care a strâns din dinţi şi a acceptat mari sacrificii’, referindu-se la ieşirea ţării sale din cel de-al treilea program de ajutor financiar la 20 august.

‘Eram parte a problemei, sursa crizei, şi am devenit parte a soluţiei pentru Europa’, susţine el.

‘Intenţia noastră nu este să repetăm greşelile care au dus la această criză; acesta este un nou început care va ajuta la vindecarea rănilor, corectarea inegalităţilor şi oferirea unor noi perspective de creştere pentru ţara noastră’, a declarat Tsipras, promiţând ‘să continue pe o cale de echilibru financiar’, vizând în acelaşi timp ‘o creştere justă şi o protecţie a muncii’. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.