ALIANŢĂ inedită în Filipine pentru anihilarea jijadiştilor ISIS

Publicat:

Armata filipineză a anunţat că va constitui o alianţă cu foştii săi inamici din rebeliunea musulmană, în încercarea de a înfrânge un grup jihadist activ în sudul arhipelagului, informează AFP.

Forţele de securitate sunt angajate pe mai multe fronturi în insula Mindanao, în sudul arhipelagului Filipine, împotriva unor mişcări islamiste, relatează şi agerpres.


Ele luptă în continuare în marele oraş Marawi împotriva jihadiştilor care se revendică a fi parte din gruparea Statul Islamic (SI) şi care sunt încercuiţi aici de la sfârşitul lui mai.

Citeşte şi: Sudul Statelor Unite se pregăteşte să dea piept cu Irma, un uragan deosebit de puternic – LIVE VIDEO

Armata luptă, de asemenea, la sud de Marawi, în împrejurimile localităţii Datu Salibo, împotriva a circa 60 de combatanţi conduşi de Esmael Abdulmalik, alias Abu Turaifi. Acest fost lider al gherilei Frontului Moro Islamic pentru Eliberare (Milf) conduce acum Jama’at al-Muhajirin wa al-Ansar bi al-Filibin (JMAF), grup disident cu o ideologie apropiată grupării SI.

Milf, care numără circa 10.000 de combatanţi, este principalul grup rebel musulman din Filipine cu care guvernul a lansat negocieri de pace. Această rebeliune a făcut în jur de 100.000 de morţi, potrivit guvernului filipinez.

În pofida acordului de pace din 2014, Milf nu a fost încă dezarmat. El aşteaptă votarea unei legi menite să recunoască o autonomie pentru zonele musulmane în acest arhipelag majoritar catolic. Mai multe facţiuni continuă să lupte, capitalizând din frustrările tot mai mari cauzate de lentoarea procesului de pace.

Armata a anunţat că şi-a unit forţele cu Milf împotriva grupării lui Abu Turaifi, care a profitat de faptul că forţele filipineze se concentrează asupra Marawi pentru a se întări şi a lansa atacuri la începutul lui august.

Alianţa cu Milf prevede inclusiv să i se furnizeze ‘un sprijin indirect şi chiar un sprijin aerian’, a declarat miercuri pentru AFP generalul Arnel dela Vega. Acesta a explicat că militarii nu vor fuziona cu grupările de combatanţi Milf, pentru că ei au ‘tactici operaţionale şi proceduri diferite’.

Potrivit generalului Dela Vega, acordul cu Milf este reciproc avantajos.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.