Ambasadorul Regatului Unit la UE a predat documentele care oficializează Brexitul

Publicat:

Ambasadorul Regatului Unit pe lângă Uniunea Europeană, Tim Barrow, a predat miercuri Consiliului Uniunii Europene documentele care oficializează Brexitul, cu câteva ore înainte ca Parlamentul European să ratifice, la Bruxelles, acordul de retragere, transmit agenţia de presă Reuters şi cotidianul The Guardian, scrie agerpres.

La trei ani şi jumătate după ce britanicii au votat pentru ieşirea ţării lor din UE, Tim Barrow i-a înmânat un dosar de piele bleumarin, cu emblema Regatului Unit, conţinând instrumentele de ratificare secretarului general al Consiliului UE, danezul Jeppe Tranholm-Mikkelsen.


Citește și : Negocieri o dată la trei săptămâni pentru reglarea relaţiilor post-Brexit

Parlamentul European îşi va da consimţământul final pentru acordul dintre UE şi Regatul Unit într-un vot prevăzut pentru miercuri seară, la ora 17:00 GMT.

Regatul Unit va părăsi blocul comunitar, la care a aderat în 1973, vineri 31 ianuarie la miezul nopţii, ora Bruxellesului (23:00 GMT), atunci când drapelul acestei ţări va fi retras de la instituţiile UE.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, le-a transmis reprezentanţilor celor 27 de state rămase în UE că baza viitoarei relaţii cu Londra va fi un acord de asociere de tipul celui încheiat cu Ucraina.

El a precizat că Bruxellesul va continua să aplice regulile sale privind ajutorul de stat pentru a evita riscul de dumping şi a identificat pescuitul şi comerţul drept sectoarele cele mai expuse în cazul în care nu se încheie un acord cu britanicii.

”Nu vom ceda teren în dosarele care sunt importante pentru noi”, a spus Barnier, potrivit unor surse diplomatice europene.

Tratativele oficiale între UE şi Londra privind viitoarea lor relaţie vor putea începe după ce mandatul de negociere va avea aprobarea statelor membre UE. Negociatorii UE şi cei britanici vor lucra intens pentru a definitiva cât mai mult posibil dintr-un viitor parteneriat, astfel încât documentul să poată fi pus în aplicare la data încheierii perioadei de tranziţie.

Citește și : Preşedintele mexican îşi cedează avionul oficial prin loterie

După prima rundă a negocierilor privind Brexitul, Regatul Unit şi UE au căzut de acord asupra aspectelor financiare ale raportului comun din decembrie 2017, Londra urmând să achite o ”factură a divorţului” în valoare de aproximativ 39 de miliarde de lire sterline net.

În cazul unei extinderi a perioadei de tranziţie, vor fi necesare alte tratative pentru a suplimenta plăţile Londrei către vistieria UE, întrucât Regatul Unit ar trebui să achite cheltuielile ce revin oricărui alt stat membru cu drepturi depline.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.