Șeful GUR: Ofensiva rusă a încetinit și va începe să intre în declin într-o lună și jumătate sau peste două luni
Șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, preconizează că declinul acțiunilor ofensive ale trupelor ruse, care are loc deja, se va încheia într-o lună și jumătate sau peste două luni, relatează Ukrainskaia Pravda, conform Rador Radio România.
Budanov a făcut declaraţii în acest sens răspunzând unor întrebări adresate de absolvenți ai Școlii de Economie din Kiev. “Într-o lună și jumătate, în două luni, presiunea principală (a armatei ruse) ar trebui să se încheie, deoarece ofensiva oricum a fost tergiversată” – a afirmat şeful GUR, potrivit stiripesurse.
Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului
Potrivit acestuia, practica războiului de 10 ani arată că “niciuna dintre părți nu își poate extinde potențialul ofensiv mai mult de două luni”.
Kirilo Budanov a mai remarcat că operațiunile ofensive ale agresorului se apropie de trei luni, așa că, în continuare, va avea loc un oarecare declin. “Dar știm că, după un declin și o ușoară acalmie, vor exista noi încercări ale inamicului de a ataca și ne pregătim pentru asta” – a avertizat Budanov.
Acesta crede că situația viitoare va depinde şi de partea ucraineană. “Fie doar vom sta și vom aștepta – vor trece patru sau cinci luni și totul se va repeta – fie vom acționa proactiv” – a explicat şeful GUR.
Rusia ameninţă Ucraina că termenii păcii se vor înrăutăţi dacă nu acceptă negocierile
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al apărării Serghei Şoigu, a transmis marţi Ucrainei că termenii păcii acceptaţi de Rusia vor fi mai grei pentru Kiev cu cât vor întârzia mai mult negocierile de pace, relatează Reuters
“Fereastra de oportunitate pentru Ucraina se restrânge”, a spus Şoigu într-o declaraţie transmisă de televiziunea publică rusă, adăugând că Ucraina nu a răspuns şi că aceasta va continua să piardă şi mai mult teritoriu dacă întârzie reluarea discuţiilor cu Rusia.
În acest timp, trupele ruse continuă să înainteze în estul Ucrainei, dar fără a reuşi vreun progres major, în urma invaziei lansate în februarie 2022 controlând în prezent circa 18% din teritoriul ucrainean, inclusiv peninsula Crimeea anexată în 2014.
Potrivit lui Şoigu, de când preşedintele rus Vladimir Putin a propus Kievului termeni de pace pe 14 iunie, Ucraina a pierdut 420 de kilometri pătraţi şi mult sânge. “Iluziile regimului de la Kiev că europenii vor aranja un alt frumos summit de pace (…) la care toate problemele lor interne se vor rezolva de la sine costă scump poporul ucrainean”, a mai spus fostul ministru rus al apărării, care a dat şi o estimare a pierderilor din rândul trupelor ucrainene, ce nu poate fi însă confirmată de vreo altă sursă, şi de altfel niciuna dintre tabere nu publică date despre pierderile proprii în acest război.
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut în luna iunie retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (provinciile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson) şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.
Cererea lui Putin a fost respinsă din start de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, în special SUA, care au precizat că sprijină doar “formula de pace” prezentată la sfârşitul anului 2022 de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi care prevede în principal retragerea necondiţionată a tuturor trupelor ruse din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea graniţelor acestei ţări recunoscute internaţional.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a reafirmat luna trecută că Ucraina este pregătită să reia negocierile de pace cu condiţia respectării depline a suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.