Ambasadorul UE în Benin, expulzat pentru ingerinţă în afacerile politice interne

Publicat:

Statul african Benin l-a expulzat pe şeful reprezentanţei Uniunii Europene în această ţară, pe care l-a acuzat de ingerinţă în afacerile politice interne, au declarat miercuri agenţiei France Presse surse diplomatice europene şi locale, scrie agerpres.

Ambasadorul UE “se amestecă prea mult în afacerile interne. Nu-şi respectă obligaţia de rezervă a unui diplomat”, a explicat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat de rang înalt al statului Benin.


Citește și : Von der Leyen: Albania şi Macedonia de Nord ‘ar fi meritat’ începerea negocierilor de aderare la UE

”MAE (din Benin) i-a atras de mai multe ori atenţia (ambasadorului UE) asupra exceselor sale, dar el a persistat. Spunea că este protejat de Bruxelles”, adaugă acelaşi diplomat, precizând că ambasadorul UE a primit termen până la 1 decembrie să părăsească teritoriul statului Benin.

Informaţia a fost confirmată de o purtătoare de cuvânt europeană, care a afirmat că Serviciul European de Acţiune Externă a fost înştiinţat pe 20 noiembrie cu privire la decizia autorităţilor de la Cotonou de a-i retrage agrementul germanului Oliver Nette, şeful reprezentanţei UE în Benin.

”În opinia UE, nimic nu poate justifica o asemenea măsură în contextul bunelor relaţii globale care au existat până în prezent între UE şi Benin”, aşadar ”le-am cerut de urgenţă partenerilor noştri beninezi clarificări asupra motivelor specifice ale deciziei lor, dar încă nu le-am primit”, menţionează purtătoarea de cuvânt.

Conform mai multor surse diplomatice europene aflate la post la Cotonou, decizia expulzării ambasadorului UE a fost luată în mod brutal, fără o convocare prealabilă, contrar uzanţelor diplomatice.

Citește și : Papa Francisc a numit un nou director financiar la Vatican

Statul Benin traversează o criză politică din luna aprilie, când s-au desfăşurat alegerile legislative, calificate de fostul preşedinte Thomas Boni Yayi, în prezent opozant în exil, drept o ”parodie de scrutin”.

Preşedintele Patrice Talon, ales în aprilie 2016, este acuzat de derivă autoritară, într-o ţară considerată înainte un model de democraţie în zona Africii de Vest.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume

Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume Orașul Geneva are cel mai mare cost al vieții din lume. Asta potrivit informațiilor...

Iranul a executat prin spânzurătoare douăzeci şi nouă de bărbaţi, într-o singură zi

Iranul a executat prin spânzurătoare douăzeci şi nouă de bărbaţi, într-o singură zi Iranul a executat prin spânzurătoare - într-o singură zi, miercuri - 29...

VIDEO – Primele imagini cu presupusele abuzuri sexuale comise de armata israeliană în închisori împotriva unui presupus combatant Hamas

VIDEO - Primele imagini cu presupusele abuzuri sexuale comise de armata israeliană în închisori împotriva unui presupus combatant Hamas Imagini cu soldați ai armatei israeliene...

Posibilă răsturnare de situație în Orientul Mijlociu: Iranul ar putea să nu atace Israelul (Politico)

Posibilă răsturnare de situație în Orientul Mijlociu: Iranul ar putea să nu atace Israelul (Politico) Iranul s-ar putea da înapoi de la efectuarea unui atac...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.