Ambasadorul UE la Minsk PLEACĂ din Belarus

Publicat:

Ambasadorul Uniunii Europene în Belarus, diplomatul german Dirk Schubel, a criticat guvernul de la Minsk după ce a fost nevoit să plece de la post, transmite DPA, potrivit agerpres. Diplomatul a anunţat luni seara pe Facebook că viza şi acreditarea nu i-au fost reînnoite.

În vârstă de 57 de ani, Schubel a condus misiunea UE în Belarus începând din 2019.


Citeşte şi: Iranul plănuieşte să dea în judecată Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale – Black News

”Când mi-am început mandatul, în septembrie 2019, relaţiile bilaterale dintre UE şi Belarus se aflau pe o tendinţă generală pozitivă. Relaţiile noastre au suferit apoi o degradare masivă ca urmare a încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional comise de autorităţile belaruse în perioada premergătoare, în ziua şi, în special, în perioada de după alegerile prezidenţiale din august 2020”, scrie el în mesajul de pe reţeaua de socializare.

Ceea ce el a descris drept alegeri ”falsificate” au fost câştigate de liderul belarus Alekandr Lukaşenko şi au condus la proteste care au fost reprimate brutal, numeroşi lideri ai opoziţiei părăsind Belarusul.

”Au urmat alte încălcări flagrante ale dreptului internaţional, cum ar fi aterizarea forţată ilegală a unui zbor Ryanair în interiorul UE şi organizarea de către autorităţi a unor fluxuri artificiale de migranţi ilegali în UE prin Belarus. Situaţia, desigur, a fost agravată de calamitatea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina şi de implicarea regimului belarus în aceasta”, a amintit ambasadorul.

Guvernul de la Minsk a pus în aplicare ”folosirea permanentă a forţei împotriva oamenilor nevinovaţi”, a scris diplomatul german şi pe Twitter.

El a adăugat că în prezent există peste 1.340 de deţinuţi politici în Belarus şi a solicitat eliberarea acestora. În particular, Dirk Schubel a cerut punerea în libertate a militantului pentru drepturile omului Ales Bialiaţki, pentru ca acestuia să i se poată înmâna Premiul Nobel pentru Pace.

Citește și : Biden condamnă ‘brutalitatea absolută’ a bombardamentelor ruseşti în Ucraina

UE nu îl recunoaşte pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului şi sprijină mişcarea democratică din jurul liderei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil în Lituania.

În ultimii ani, regimul de la Minsk şi-a consolidat relaţiile cu Kremlinul, printre altele Belarusul susţinând forţele ruse care au invadat Ucraina vecină.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora

Evenimente dedicate cetățenilor Republicii Moldova din diaspora Pe parcursul lunii august, în Republica Moldova vor fi organizate mai multe evenimente dedicate diasporei, în cadrul unei...

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.