Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor, inclusiv a anvelopelor și altor materiale organice

Publicat:

Amenzi de sute de mii de lei pentru arderea ilegală a deșeurilor, inclusiv a anvelopelor și altor materiale organice

Într-un efort concertat pentru protejarea mediului și prevenirea efectelor nocive asupra sănătății publice, Inspectoratul pentru Protecția Mediului, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General al Poliției, au întreprins măsuri decisive împotriva cazurilor de ardere ilegală a deșeurilor, inclusiv a anvelopelor și altor materiale organice.

Potrivit Inspectoratului Pentru Protecția Mediului, de către inspectorii de mediu au fost desfășurate o serie de acțiuni de control și monitorizare în mai multe raioane ale țării, potrivit unica.md.


Citește și: STUDIU/ În Republica Moldova, cel mai mult migrează persoanele de la 25 la 34 de ani. Ce spun experții

Drept urmare, au fost identificate și sancționate persoanele contraveniente care au încălcat prevederile legale referitoare la modul adecvat de gestionare a deșeurilor.

„În conformitate cu Dispoziția emisă de către șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, persoanele găsite vinovate au fost citate la sediile Inspecțiilor teritoriale pentru nerespectarea legislației în vigoare. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova, aceste încălcări se sancționează cu amenzi substanțiale, aplicabile atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, inclusiv cu muncă neremunerată în folosul comunității și cu privarea de drepturi”, susțin inspectorii de mediu.

Nerespectarea modului stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție, a biodeșeurilor, a deșeurilor municipale și de altă natură se sancționează astfel:

– Pentru persoane fizice: amendă cuprinsă între 10.000 și 15.000 de lei, iar în unele cazuri, posibilitatea de a fi supuse muncii neremunerate în folosul comunității pentru o perioadă între 40 și 60 de ore.

– Pentru persoane juridice: amendă între 30.000 și 40.000 de lei, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la trei luni la un an.

De menționat că raioanele care au înregistrat cele mai multe cazuri de încălcare a prevederilor legale includ Edineț cu șapte cazuri, urmat de Drochia cu cinci cazuri, și Rîșcani cu patru cazuri.

Citește și: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, pentru a doua lună la rând: Scumpiri la carne și cereale

Alte raioane afectate sunt Cantemir, Glodeni, Orhei, Rezina, Căușeni, Cimișlia, Florești, Hîncești, Sîngerei, Șoldănești, Telenești și Ungheni, fiecare înregistrând între unul și trei cazuri.

„Inspectoratul pentru Protecția Mediului reafirmă angajamentul său ferm în protejarea mediului înconjurător și în combaterea practicilor ilegale care pot avea consecințe negative asupra calității aerului și sănătății comunităților locale. Aceste acțiuni demonstrează hotărârea autorităților de a asigura un mediu sănătos și sigur pentru toți cetățenii”, se mai arată în declarația Inspectoratului Pentru Protecția Mediului. 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Votat în Parlament. Lucrările de construcție zgomotoase, interzise în blocuri duminică, de sărbători și după ora 18.00

Votat în Parlament. Lucrările de construcție zgomotoase, interzise în blocuri duminică, de sărbători și după ora 18.00 Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi...

Tentativă de lovitură de stat în RD Congo

Tentativă de lovitură de stat în RD Congo Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică dejucarea unei tentative de lovitură de stat în care...

Accident pe Dunăre, în apropiere de Budapesta. Doi oameni au murit, cinci sunt dispăruți

Accident pe Dunăre, în apropiere de Budapesta. Doi oameni au murit, cinci sunt dispăruți Doi oameni au murit și cinci sunt dispăruți în urma unui...

De ce în Germania, Olanda sau Austria e legal să evadezi din închisoare. Cu o condiție

De ce în Germania, Olanda sau Austria e legal să evadezi din închisoare. Cu o condiție Evadarea lui Mohamed Amra, un traficant de droguri poreclit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.