Amnesty International acuză dur marile companii de turism: ‘Ajută la extinderea colonizării israeliene’

Publicat:

Amnesty International a acuzat giganţii de rezervări online Airbnb, Booking.com, Expedia şi TripAdvisor că îşi aduc “contribuţia la extinderea colonizării” şi “profită de crimele de război” făcând afaceri cu israelienii în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Israelul a calificat miercuri raportul drept ”tendenţios şi ostil”, potrivit EFE. Ministerul de Externe israelian a respins validitatea raportului şi a menţionat într-un comunicat că ”ar fi mai bine pentru Amnesty să se concentreze pe încălcările drepturilor omului în Iran şi Siria, în loc de Israel, singura democraţie din Orientul Mijlociu”.


Citește și: Juan Guaido NU mai are voie să iasă din Venezuela

Raportul Amnesty International, publicat miercuri, este intitulat “Destinaţie: Ocupaţia”.

În raport, Amnesty denunţă “instalarea de către Israel a civililor israelieni în Teritoriile Palestiniene Ocupate (OPT)”. Aceasta “încalcă dreptul internaţional umanitar şi este o crimă de război” şi, “în ciuda acestui fapt, cele patru companii continuă să opereze în aşezările (israeliene n.r.) şi profită de această situaţie ilegală”.

În noiembrie 2018, Airbnb a anunţat că va elimina toate ofertele de cazare în aşezările israeliene din Cisiordania, “care sunt în centrul disputei dintre israelieni şi palestinieni”.

Citește și: Aterizare neobișnuită la Caracas! Un avion plin cu ruși a ajuns în capitala Venezuelei

Această măsură a fost denunţată de Israel şi lăudată de apărătorii drepturilor palestinienilor când a fost anunţată.

Centrul Simon Wiesenthal a plasat Airbnb pe lista sa de sfârşit de an a “principalelor 10 cele mai grave incidente antisemite globale”, pe fondul acestei decizii.

Un grup de cetăţeni americani au dat compania în judecată pentru discriminare.

Cu toate acestea, Amnesty a criticat faptul că Airbnb nu a extins această decizie la Ierusalimul de Est.

Citește și: Atac cu grenadă într-o moschee din Filipine. Doi oameni au murit și alți patru au fost răniți

Israelul a cucerit Cisiordania, Fâşia Gaza, o parte din Înălţimile Golan şi Ierusalimul de Est în Războiul de Şase Zile din 1967.

Peste 600.000 de israelieni trăiesc acum în Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Palestinienii vor aceste zone şi Fâşia Gaza pentru propriul stat Palestina cu capitala la Ierusalimul de Est. Israelul declară întreg Ierusalimul drept capitala sa. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.