Ana Racu: Chișinăul, ajutat de europeni pentru a investiga cum a fost distrus elicopterul la Tiraspol

Publicat:

Ana Racu: Chișinăul, ajutat de europeni pentru a investiga cum a fost distrus elicopterul la Tiraspol

Vicepreședinta Comisiei parlamentare de securitate, Ana Racu, a spus Europei Libere că autoritățile moldovene s-au sprijinit și pe expertiza unor parteneri europeni când au spus că recentul incident de la Tiraspol în care a fost distrus un elicopter militar a fost o înscenare pentru a cauza panică, scrie moldova. europalibera.org

Vorbind în podcastul „Pe Agendă”, deputata partidului de guvernământ PAS a mai spus că autoritățile de la Chișinău au cerut ajutorul experților europeni pentru că a fost nevoie de „echipamente, utilaje care permit constatarea anumitor concluzii de ordini tehnic” în legătură cu incidentul.


Presa transnistreană și rusă a relatat la 17 martie, citând administrația regiunii secesioniste, că un elicopter militar a fost distrus de o dronă de atac, venind dinspre Ucraina, pe un fost aeroport situat la nord de Tiraspol.

Imagini difuzate pe canale din rețeaua Telegram înfățișau o explozie care arunca elicopterul în aer, după ce aparatul era aparent lovit de o dronă. Incidentul s-a petrecut în ziua alegerilor prezidențiale ruse, când Rusia a deschis în stânga Nistrului mai multe secții de votare, în ciuda împotrivirii autorităților moldovene.

Guvernul moldovean a spus după o săptămână de investigații că înregistrarea video prezintă „elemente evidente de montaj video”, că elicopterul nu a fost lovit de vreo dronă, ci incendiat, iar scopul urmărit ar fi fost că „creeze panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”.

Dar declarația Anei Racu despre faptul că și-au bazat concluzia pe o expertiză europeană este o noutate. Spre deosebire de declarațiile altor oficiali, deputata PAS a spus că explozia a avut loc, dar că „a fost produsă de către un alt obiect sau un alt explozibil decât drona care apare în imagine”.

Mai devreme, ministrul de Interne, Adrian Efros, a declarat Ziarului de Gardă că „nu a fost absolut niciun fel de explozie”.

Alte analize sugerează că și explozia și drona par reale, iar autoritățile moldovene puteau interpreta drept „elemente evidente de montaj video” distorsiuni ale imaginilor care se produc când este mărită rata de cadre a unui video (adică numărul de cadre rulate pe secundă), în încercarea de a îmbunătăți calitatea imaginilor. Astfel, cadrele se amestecă și pot părea editate.

Biroul Politici de Reintegrare a avertizat luni că se așteaptă și la noi acțiuni în stânga Nistrului cu scopul de a crea panică în rândul cetățenilor.

Și vicepreședinta comisiei parlamentare de securitate spune că astfel de acțiuni se produc „pe bandă rulantă” pentru destabilizarea situației în regiune, iar guvernul nu ar trebui „să lase garda jos”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Actorul Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film scris şi regizat de Simon Barry

Actorul Pierce Brosnan revine în rolul de spion, într-un film scris şi regizat de Simon Barry Actorul irlandez Pierce Brosnan, cunoscut mai ales pentru interpretarea...

Un ceas care i-a aparţinut celui mai bogat pasager de pe Titanic ar putea fi vândut cu 190.000 de dolari

Un ceas care i-a aparţinut celui mai bogat pasager de pe Titanic ar putea fi vândut cu 190.000 de dolari Un ceas de buzunar placat...

Primarul Veneţiei declară un succes introducerea biletului de acces în oraş

Primarul Veneţiei declară un succes introducerea biletului de acces în oraş Primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, a salutat introducerea de joi a biletelor de acces în...

Aaron Sorkin pregăteşte un film despre responsabilitatea Facebook în atacul asupra Capitoliului

Aaron Sorkin pregăteşte un film despre responsabilitatea Facebook în atacul asupra Capitoliului Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.