Analist politic din România: Referendumul îi va da boost-ul necesar Maiei Sandu pentru a câștiga alegerile din primul tur

În ciuda greșelilor comise de actuala guvernare, referendumul va oferi un impuls semnificativ Maiei Sandu pentru a câștiga alegerile din primul tur. Hrițuc a subliniat că percepțiile publicului privind justiția și realizările Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din ultimii ani reflectă unele nemulțumiri, însă referendumul ar putea schimba balanța în favoarea Maiei Sandu, a declratat analistul politic din România, Cristian Hrițuc, în cadrul emisiunii „Realitatea românească” cu Nelly Sambriș de la Vocea Basarabiei, transmite NewStream.

Hrițuc a explicat că adevărata miză a Federației Ruse nu este președinția, ci referendumul. El a argumentat că Rusia nu mai are un candidat capabil să o învingă pe Maia Sandu și că scopul principal al Moscovei este de a împiedica includerea direcției de dezvoltare pro-europeană în Constituția Republicii Moldova.


Rusia nu își dorește să scape Moldova din sfera ei de influență și se vede acest lucru din poziționarea în teren a actorilor politici pro-ruși”, a adăugat consultantul.

În opinia lui Hrițuc, strategia Rusiei constă în implicarea cât mai multor candidați pro-ruși pentru a acoperi un spectru larg de electorat și a descuraja participarea la vot. Printre acești candidați se numără și Stoianoglo, alături de alți cinci sau șapte candidați de orientare pro-rusă.

Scopul este de a convinge alegătorii să nu participe la referendum și astfel să îl boicoteze”, a explicat Hrițuc.

Potrivit consultantului politic, sabotarea referendumului reprezintă principalul obiectiv al Rusiei, iar în timpul campaniei electorale mesajele de boicot se vor intensifica. El a menționat că există două modalități prin care referendumul poate fi boicotat: prin neparticipare și atingerea unei cifre mult mai mari, dar necesitatea ca 51% dintre cetățeni să voteze pentru validarea referendumului.