Analiști politici: UE trebuie să acționeze rapid și neconvențional pentru integrarea Ucrainei și R. Moldova

Publicat:

UE trebuie să acționeze rapid și neconvențional pentru integrarea Ucrainei și R. Moldova, pentru a nu permite revenirea influenței ruse în aceste state post-sovietice, consideră analiștii politici, care au comentat întâlnirea de ieri, 21 noiembrie, la Kiev, a președinților Maia Sandu și Volodimir Zelenski cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

În același context, analiștii sunt de părere că este necesară o soluție și în cazul în care nu va fi rezolvată problema integrității lor teritoriale.


Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

Analistul Ion Tăbârță apreciază vizita președintelui Maia Sandu la Kiev, drept una de solidarizare cu Ucraina, care luptă nu doar pentru libertatea sa, prin rezistența sa apărând și R. Moldova în fața agresiunii ruse.

Șeful statului a subliniat, în discursul său, că R. Moldova va rămâne alături de Ucraina, inclusiv prin adăpostirea refugiaților, crearea coridoarelor pentru exporturi, instruirea echipelor de deminare.

„Vizita președintelui Maia Sandu arată această solidaritate față de poporul ucrainean. Nu întâmplător această vizită are loc când se împlinesc zece ani de la Euromaidan. Putem să spunem că din punct de vedere al începerii dosarului ucrainean și unde a ajuns el în situația actuală, anume atunci a început.  Știm foarte bine că în 2013 la sfârșit de an, R. Moldova alături de Ucraina și Georgia, erau în proces de negociere, de parafare a Acordului de Asociere. În Ucraina, care trebuia să semneze acest acord, fiind în plin proces de pregătire pentru semnare, președintele Victor Ianukovici a spus că nu va semna. De fapt, în spatele acestei decizii a stat Federația Rusă. Poporul ucrainean nu a fost de acord atunci cu faptul că, conducerea politică de la Kiev de la atunci, a hotărât să pună capăt visului european al societății ucrainene și au început acele acțiuni de protest, ca să urmeze evenimentele sângeroase, anexarea Crimeii, declanșarea unui conflict separatist în estul Ucrainei, totul culminând cu războiul declanșat în februarie 2022 de către Rusia, contra Ucrainei”, a declarat Tăbârță.

Analistul politic de la Kiev, Vitalii Portnikov, atenționează că UE trebuie să acționeze rapid și neconvențional pentru eurointegrarea Ucrainei și R. Moldova, pentru a nu permite revenirea influenței ruse. Întrebarea pe care trebuia să o pună președinții Ucrainei și Moldovei lui Charles Michel este dacă va putea Ucraina și Moldova să adere la UE în cazul în care problema integrității lor teritoriale nu va fi reglementată fi la momentul încheierii negocierilor de aderare la UE, a mai spus analistul.

Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

„Dacă Uniunea Europeană nu va fi gata să acționeze într-un mod deosebit, din punct de vedere al integrării europene și euroatlantice în cazul Ucrainei și Georgiei, și integrării europene a Moldovei, toate cele trei foste republici sovietice ar putea să rămână în anticamera UE și NATO pentru multe decenii întunecate. Aceasta va însemna refacerea iminentă a influenței ruse în toate cele trei țări. Vedem deja acest lucru în Georgia, nu exclud o asemenea evoluție a situației în Moldova, unde forțele proruse încă au poziții destul de serioase în lupta pentru putere. Și în Ucraina, după război am putea urmări îngroziți renașterea discursului pro-rusesc. Anume din această cauză, UE trebuie chiar de azi să acționeze neconvențional și operativ, iar termenul este scurt, după care Europa și Occidentul ar putea pierde influența în spațiul post-sovietic”, a menționat Vitalii Portnikov.

Consiliul European va decide la summitul din 14-15 decembrie asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova și acordarea statutului de țară candidată Georgiei.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ion Chicu: PAS rectifică bugetul fără ca oamenii să vadă asta

Ion Chicu: PAS rectifică bugetul fără ca oamenii să vadă asta Fostul Prim-ministru, Ion Chicu, întreabă dacă rectificarea Bugetului de Stat prin Decizie-protocolară, adică fără...

BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România

BERD împrumută 100 de milioane euro pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice din România Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat...

Adrian Dupu, întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova

Adrian Dupu, întâlnire cu președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian...

Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru protecția patrimoniului audiovizual

Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei pentru protecția patrimoniului audiovizual Aleșii poporului au ratificat astăzi Convenția Consiliului Europei pentru protecția patrimoniului audiovizual, comunică MOLDPRES. Convenția subliniază...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.