Ancheta asupra exploziei din Beirut a fost suspendată, după proteste ale miniştrilor inculpaţi

Publicat:

Ancheta din Liban asupra exploziei devastatoare de pe 4 august din portul Beirut a fost temporar suspendată, a anunţat joi o sursă judiciară, doi miniştri puşi sub acuzare cerând recuzarea judecătorului de instrucţie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Judecătorul de instrucţie Fadi Sawan i-a inculpat pe 10 decembrie pe premierul demisionar Hassan Diab şi pe trei foşti miniştri, Ali Hassan Khalil (Finanţe), Ghazi Zaayter şi Yusef Fenianos, care au condus amândoi Ministerul lucrărilor publice şi al transporturilor.


Citește și : Merkel îi bagă în ședință pe fondatorii BioNTech

Acuzaţi de “neglijenţă şi de faptul că au provocat sute de morţi”, cei patru politicieni au fost convocaţi în această săptămână de judecătorul de instrucţie, dar niciunul nu a fost interogat.

Ali Hassan Khalil şi Ghazi Zaayter, care sunt şi parlamentari, au depus o cerere de recuzare a judecătorului de instrucţie, pe care îl acuză că a încălcat Constituţia prin procedurile angajate împotriva unor foşti miniştri şi deputaţi, a precizat joi sursa citată.

Curtea de casaţie va trebui să tranşeze în această chestiune. Între timp, “judecătorul Sawan a suspendat toate procedurile anchetei”, a subliniat această sursă.

Prevăzută pentru vineri, audierea premierului demisionar Hassan Diab a fost anulată. Acesta a refuzat şi luni să se prezinte la o primă convocare a judecătorului de instrucţie.

Pe 4 august, o explozie în portul Beirut într-un depozit în care se aflau tone de nitrat de amoniu, stocate fără măsuri de siguranţă de ani de zile, s-a soldat cu peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi. O parte a capitalei libaneze a fost în întregime distrusă.

Inculparea miniştrilor a provocat revoltă în cadrul clasei politice, cei cercetaţi afirmând că punea sub acuzare a unui ministru trebuie să se facă în urma unui vot al Parlamentului.

Citește și : Italienii vor fi vaccinați în masă imediat după Crăciun

Însă judecătorul de instrucţie, care a trimis o cerere în acest sens Parlamentului în luna noiembrie şi care a fost ignorată, consideră că are această putere, întrucât este vorba despre un caz penal.

Până la sfârşitul lui octombrie, ordinul avocaţilor din Beirut a depus în justiţie aproape 700 de plângeri în numele persoanelor afectate de explozie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.