Ancheta Mueller ajunge în Italia: Giuseppe Conte a autorizat contacte între spioni şi oficiali americani

Publicat:

Premierul italian Giuseppe Conte a autorizat întâlniri între un înalt responsabil american şi serviciile secrete italiene în cadrul eforturilor preşedintelui SUA, Donald Trump, de a discredita ancheta Mueller asupra legăturilor sale cu Rusia, au transmis miercuri media italiene, relatează AFP, potrivit agerpres.

Conte a aprobat două întâlniri între ministrul american al Justiţiei, Bill Barr, şi şeful serviciilor italiene de informaţii, generalul Gennaro Vecchione, susţine Corriere della Sera, principalul cotidian italian.


Citeşte şi: Deputaţii italieni votează pentru reducerea numărului de parlamentari

Barr a avut contacte cu oficiali şi cu servicii secrete în Australia, Marea Britanie şi Italia pentru a aduna elemente în vederea discreditării anchetei procurorului special Robert Mueller, a scris sâmbătă cotidianul american New York Times.

Raportul Mueller descrie eforturile Rusiei pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump, însă anchetatorii nu au găsit probe privind o înţelegere secretă între Moscova şi anturajul candidatului republican.

Conform mass-media italiene, Barr a venit în august la Roma pentru a aduna elemente privind ancheta Mueller şi ar fi revenit vinerea trecută pentru a se întâlni din nou cu generalul Vecchione, chiar înainte de sosirea, marţi, la Roma a şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Preşedintele american, în campanie pentru a fi reales în 2020, a spus despre ancheta Mueller că este o conspiraţie împotriva sa şi a dispus Departamentului de Justiţie să lanseze o contra-anchetă.

Conform mass-media locale, Barr a cerut serviciilor secrete italiene să îi furnizeze cât mai multe informaţii despre Josef Mifsud, un profesor universitar maltez care preda la Roma şi pe care americanii îl suspectau a fi un spion în solda unor italieni sau a unor britanici.

Mifsud i-ar fi promis fostului director de campanie al lui Trump, George Papadopoulos, să îi furnizeze informaţii împotriva lui Hillary Clinton, în timpul campaniei din 2016.

Acest profesor a lucrat pentru Universitatea Link Campus din Roma până în 2017, când Papadopoulos a fost închis pentru că a minţit agenţia americană de informaţii FBI.

Citeşte şi: Boris Johnson face ULTIMA ofertă Uniunii Europene

Papadopoulos este convins că Mifsud făcea parte dintr-un grup de “spioni” folosiţi pentru a-i întinde capcane lui Trump, o poziţie tot mai puternic susţinută de Casa Albă. Înainte de a i se pierde urma, Mifsud ar fi locuit într-un apartament al unei firme având legătură cu Link Campus până în mai 2018, conform Corriere della Sera.

Această universitate ar avea legătură cu serviciile secrete şi cu Mişcarea 5 Stele (M5S), partidul dominant al majorităţii guvernamentale şi de care Conte este apropiat, conform mass-media.

Conform cotidianului Repubblica, Barr l-a “avertizat” pe generalul Vecchione că legăturile între Link şi M5S, al cărei lider este ministrul de externe Luigi Di Maio, ar putea afecta cooperarea bilaterală.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident

Ucraina nu poate să oprească avansarea trupelor ruse. Zelenski dă vina pe Occident În ciuda înțelegerilor de securitate și ale pachetelor de ajutor militar promise...

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post)

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor pentru a câștiga războiul, nu doar de cuvinte de sprijin din partea Occidentului (Washington Post) Săptămâna viitoare, la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.