Anchetatorii ONU acuză Moscova şi Ankara de crime de război în Siria

Publicat:

Anchetatori ai ONU au acuzat luni Moscova de crime de război legate de atacurile aeriene în Siria şi au avertizat Ankara că ar putea fi trasă la răspundere pentru crime de război împotriva kurzilor în nordul teritoriului sirian, informează AFP, potrivit agerpres.

Aceste acuzaţii, care intervin într-un context de puternice tensiuni între Turcia şi forţele siriene susţinute de Rusia după escaladarea ostilităţilor în ultimul bastion rebel Idlib, nu sunt însă legate direct de confruntările recente.


Citește și : China folosește ca ‘armă’ viza de lucru acordată jurnaliștilor

Într-un raport publicat luni, care acoperă perioada dintre iulie 2019 şi 10 ianuarie, Comisia de anchetă internaţională cu privire la Siria (COI) afirmă că a găsit dovezi privind implicarea avioanelor ruse în două lovituri aeriene la Idlib şi în campania Damascului – în iulie şi august – soldate cu peste 60 de morţi.

‘Comisia a concluzionat că un avion rusesc a fost implicat în fiecare incident’, indică COI, adăugând că ‘aviaţia rusă nu a dirijat atacurile asupra unui obiectiv militar specific, ceea ce echivalează cu o crimă de război constând în lansarea unor atacuri arbitrare asupra zonelor civile’.

Raportul indică de asemenea că Turcia ar putea fi trasă la răspundere penală pentru încălcări grave comise de aliaţii ei din Armata naţională siriană (rebelii sirieni proturci), inclusiv pentru executarea unei reprezentante politice a kurzilor.

Trupele turce şi aliaţii lor în Siria au cucerit o parte din nordul Siriei, după ce au lansat în octombrie trecut o campanie militară împotriva forţelor kurde care a provocat exodul a zeci de mii de persoane.

În raportul său, COI – creată în 2011 de către Consiliul ONU pentru drepturile omului – se bazează pe mărturii ale unor familii kurde strămutate şi ale altor civili care i-au acuzat pe rebelii sirieni susţinuţi de Ankara de comiterea unor execuţii arbitrare şi de jafuri, precum şi de confiscarea abuzivă a proprietăţilor.

COI subliniază în special execuţia sumară la 12 octombrie a unei responsabile politice kurde şi a şoferului ei de către rebeli pro-turci.

Hevrin Khalaf – secretar general al partidului Viitorul Siriei, membră a direcţiei Consiliului democratic sirian – avea 35 de ani când a fost oprită pe autostradă -venind dinspre Qamishli – de către membri ai Brigăzii 123 a Armatei naţionale siriene. Aceştia au scos-o din maşină, târând-o de păr şi i-au mutilat corpul înainte de a o executa, potrivit COI.

Citește și : Zeci de islamiști au fost condamnați la moarte în Egipt

Anchetatorii ONU evocă de asemenea ‘omoruri’, precum şi ‘jafuri’ comise de combatanţi ai Armatei naţionale siriene.

‘Dacă se adevereşte că membrii grupărilor armate acţionau sub comandamentul şi controlul efectiv al forţelor turce, aceste încălcări ar putea antrena responsabilitatea penală a comandanţilor care ştiau sau ar fi trebuit să ştie despre aceste crime şi nu au luat toate măsurile necesare pentru a le preveni’, se subliniază în raport.

Anchetatorii ONU menţionează de asemenea atacul aerian din 12 octombrie asupra unui convoi civil compus din 80 de vehicule, în care se aflau familii cu copii şi jurnalişti. 11 persoane au fost atunci ucise şi alte 74 rănite.

Ei denunţă ţintirea ‘obiectivelor necesare pentru supravieţuirea populaţiei civile’, referindu-se la loviturile din apropierea staţiei de apă Aluk, care a dus la întreruperea furnizării de apă pentru 460.000 de persoane.

COI a acuzat în mod repetat diferite părţi de comiterea unor crime de război şi în anumite cazuri de crime împotriva umanităţii.

Declanşată în martie 2011, revolta împotriva puterii în Siria s-a transformat într-un război devastator. Peste 380.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la începutul ostilităţilor, potrivit Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.