Anchetele privind crimele jihadiste din Irak progresează pe baza unor date telefonice (ONU)

Publicat:

Munca de un an a unei echipe de investigaţii a ONU asupra crimelor grupării jihadiste Statul Islamic în Irak “a cunoscut progrese semnificative în identificarea şi recuperarea de noi probe”, afirmă un raport al şefului acesteia, citând în special date telefonice, potrivit AFP, scrie agerpres.

Remis luni Consiliului de Securitate al ONU, acest al patrulea raport anual al lui Karim Asad Ahmad Khan se bucură de o cooperare sporită a autorităţilor irakiene în misiunea sa “pentru a obţine înregistrări ale datelor despre apeluri” telefonice mobile de la companii irakiene.


Citește și : Bilanțul pandemiei de COVID-19 în Italia

Această cooperare a permis colectarea multor date referitoare la apeluri telefonice mobile, cartele SIM şi stocare informatică utilizate de Statul Islamic, precizează şeful echipei ONU. Ele ar putea accelera anchetele judiciare împotriva membrilor grupării jihadiste suspectaţi de crime împotriva tuturor comunităţilor din Irak, a apreciat el.

Karim Asad Ahmad Khan citează în special atacuri comise în august 2014 împotriva minorităţii Yazidi în regiunea Sinjar. Echipa de investigaţie a obţinut cu privire la acest subiect “peste 2 milioane de înregistrări ale apelurilor” şi informaţii de geolocalizare.

Au fost recuperate de asemenea şi date legate de moartea recruţilor militari irakieni în regiunea Tikrit în iunie 2014, a precizat acesta în raportul său de 21 de pagini.

Datorită contribuţiilor extrabugetare ale Regatului Unit şi SUA, anchetatorii ONU se vor ocupa de noi presupuse crime împotriva comunităţilor şiită, creştină, kaka’i, shabak, sunnită şi turkmenă în Irak.

Creată de Consiliul de Securitate în 2017, echipa de investigaţii a ONU cuprinde în prezent 129 de membri, dintre care 49% sunt femei, provenind din lumea întreagă.

Citește și : Elevii de şcoală primară din Franţa au revenit în sălile de curs după opt săptămâni

Potrivit ONU, masacrarea membrilor comunităţii yazidi, o minoritate kurdofonă persecutată de mult timp, ar putea constitui un genocid.

Statul Islamic, învins în Irak la sfârşitul anului 2017, a lăsat în urmă peste 200 de gropi comune în care s-ar putea afla până la 12.000 de cadavre, potrivit Naţiunilor Unite.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.