Andrei Năstase face un apel public la responsabilitate: ‘Nu compromiteți viitorul european al moldovenilor’

Publicat:

Andrei Năstase face un apel public la responsabilitate: ‘Nu compromiteți viitorul european al moldovenilor’

Politicianul Andrei Năstase a făcut un apel public la responsabilitate în care susține că este gata să iasă din nou în stradă și să lupte pentru o Moldovă independentă. „Cer public Maiei Sandu și PAS să nu se joace cu viitorul european al Moldovei, să se uite ce s-a întâmplat zilele trecute la votul din Europa și să înțeleagă faptul că asta li se poate întâmpla și lor, în alegerile prezidențiale și parlamentare, dar și mai grav, la votul pentru referendum”, a menționat Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă, citat de Unimedia.

„Stimați cetățeni ai Republicii Moldova, stimați parteneri de dezvoltare și reprezentanți ai ambasadelor acreditate la Chișinău, potrivit paranteze.md.


Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Mă cunoașteți prea bine pentru faptele mele, pentru lupta și munca mea de zeci de ani pentru oameni și pentru o Moldovă independentă, liberă de corupție și de oligarhi, pentru o Moldovă curajoasă și respectată în rândul statelor europene.

Sunt un convins și puternic susținător al integrării europene a Moldovei independente. Am scos sute de mii de oameni în stradă tocmai pentru că acest deziderat risca să fie compromis de o guvernare cleptocrată, pretins pro-europeană, pretins democrată, care prin hoțiile și atacurile grosolane la democrație și la statul de drept a atentat la drepturile și libertățile oamenilor. Pentru apărarea acestui deziderat suntem gata să ieșim din nou în stradă, să ne îndeplinim visul până la capăt. Dar nu vom accepta niciodată ca cineva să folosească în scop personal acest deziderat național, cu riscul de a deturna până și acest vis al cetățenilor noștri.

Un om de stat responsabil nu procedează așa cum o face actualul președinte. Un om de stat responsabil unește societatea în jurul unui proiect de țară, în jurul unui ideal și nu o dezbină doar pentru vremelnicele sale interese personale și partinice.

Vreau să semnalez un mare pericol, un risc iminent care poate apărea odată cu un eventual eșec al referendumului pe care Maia Sandu și PAS îl organizează pentru a frauda alegerile prezidențiale și a se asigura de rămânerea la putere pe parcursul următorilor 4 ani din viața fiecăruia dintre noi și a familiilor noastre dornice de pace, liniște, bunăstare și bună înțelegere.

În ultima perioadă de timp, devine tot mai evident faptul că guvernarea, care nu are reușite palpabile cu care să vină din nou în fața oamenilor, este în prezent depășită și de eforturile, și energiile oponenților integrării de a compromite acest exercițiu, făcând astfel îndoielnice șansele ca acest referendum să atingă voința majoritară a populației țării.

Mai mult, o modificare a pragului sau a numărului de alegători în procesul deja demarat, ar pune cruce definitiv pe fragila democrație pe care o mai avem, ar fi un mare abuz și o ilegalitate care ar crea un precedent extrem de periculos. Acesta, mai apoi, ar putea fi folosit abuziv și de alte guvernări, așa cum ar putea fi folosite modificările la codul penal pentru așa-numita trădare de patrie și alte asemenea derapaje semnalate de Amnesty International, Departamentul de Stat al SUA sau Comisia de la Veneția.

Oameni dragi din țară și din diasporă, parteneri externi ai țării, vă rog să faceți un simplu exercițiu de imaginație: ce ar putea face Șor sau alte forțe politice, adversare ale integrării europene pe baza acestui precedent lăsat la îndemâna hazardului.

De aceea, ca om care a militat în permanență pentru punerea în aplicare a democrației cu mijloacele sale esențiale, precum referendumul, le cer public Maiei Sandu și PAS să nu se joace cu viitorul european al Moldovei, să se uite ce s-a întâmplat zilele trecute la votul din Europa și să înțeleagă că asta li se poate întâmpla și lor în alegerile prezidențiale și parlamentare, dar și mai grav, la votul pentru referendum.

Maia Sandu, fruntași și membri ai PAS, nu trageți țara după voi în prăpastie, nu compromiteți viitorul european al moldovenilor doar pentru a vă atinge scopurile politice meschine. Înțeleg că sunteți panicați pentru că știți că nu aveți rezultate vizavi de promisiunile voastre electorale și veți pierde într-o zi alegerile, dar nu dați foc la casă, mai devreme sau mai târziu, cetățenii vă vor pedepsi, așa cum i-au pedepsit și pe predecesorii voștri.

Propunerea mea a fost și rămâne una euroconformă, și presupune ca acest referendum să fie organizat atunci când avem toată certitudinea că trecem nu numai pragul legal, dar și că asigurăm un consens politic și social național, că respectăm Constituția și că nu venim cu abuzuri în ce privește un obiectiv național fundamental. Sunt gata să susțin un referendum organizat constituțional, legal, sunt gata să-l promovez masiv și sunt sigur ca majoritatea partidelor, inclusiv de centru-stânga, pot fi convinse să facă asta dacă referendumul va fi organizat cinstit în interesul oamenilor și al țării și nu ca element de fraudare al alegerilor în interesul personal al unui individ și al  forței sale politice.

Cer partenerilor externi să evalueze cu mare atenție și grijă riscurile enorme ca nu doar consensul politic și social să nu fie atins, ci și pragul electoral necesar, iar parcursul nostru european să fie compromis de niște politicieni efemeri. Mofturile unei persoane iresponsabile nu mai pot fi tolerate. Costurile de securitate pe care le comportă un asemenea eșec ar crește exponențial.

În același timp, cer partenerilor externi să nu permită niciun abuz din partea regimului de guvernare, precum șmecheriile matematice pe care aceștia le pregătesc, în detrimentul democrației, pe principiul scopul scuză mijloacele. Ar fi antidemocratic, neconstituțional și profund imoral, cu consecințe extrem de grave pentru viitorul oamenilor și al țării. Partenerii externi trebuie să susțină cetățenii Moldovei și viitorul lor și să nu tolereze acțiunile ilegale ale unui partid politic sau ale unei persoane încăpățânate.

Le cer tuturor să își amintească cum a eșuat referendumul PLDM în trecut. Cei de la PAS ar trebui să învețe măcar din eșecul partidului lor de origine și să nu se joace cu interesele țării din nou.

Repet pentru tot felul de politicieni contextuali și pentru media de partid, gata să manipuleze și să intoxice opinia publică cu falsuri și propagandă politică:

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Sunt un convins și puternic susținător al integrării europene a Moldovei independente. Am scos sute de mii de oameni în stradă tocmai pentru că acest deziderat risca să fie compromis de o guvernare cleptocrată, pretins pro-europeană, pretins democrată, care prin hoțiile și atacurile grosolane la democrație și la statul de drept, au atentat la drepturile și libertățile oamenilor. Repet, pentru apărarea acestui deziderat suntem gata să ieșim din nou în stradă, să ne îndeplinim visul până la capăt. Dar nu vom accepta niciodată ca cineva să folosească în scop personal acest deziderat național, cu riscul de a deturna până și acest vis al nostru.

Mă adresez, încă o dată partenerilor externi, cărora le solicit de urgență întrevederi cu întreaga opoziție democratică, anti-oligarhică extraparlamentară, să monitorizeze și modul în care funcționează libertatea de exprimare și informare în regimul actual, inclusiv prin prisma mediatizării prezentului Apel.

Cer pe această cale acces la televiziunea publică, întreținută din contribuțiile enorme ale întregii populații și nu din banii fruntașilor actualei guvernări.

Cetățeni, dacă cei de la guvernare vor eșua în acest exercițiu democratic, ei vor pleca din țară cu sacii plini de bani, exact cum au făcut-o Plahotniuc și cei din anturajul său. Noi, oamenii normali și drepți ai țării, va trebui să rămânem aici și să reluăm munca și lupta noastră de la capăt. Noi nu avem unde pleca, aici e trecutul, prezentul și viitorul nostru. Moldova independentă și europeană în primul rând”, a menționat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani

Nebunie în Franța: Nu s-a mai întâmplat de peste 40 de ani Rata de participare la turul doi al alegerilor legislative anticipate din Franţa a...

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius

Caniculă extremă! Se anunță temperaturi de până la +40 de grade celsius Ne așteaptă temperaturi de foc săptămâna viitoare. Meteorologii anunță valori termice de până...

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.