Ani grei de închisoare pentru o americancă, acuzată că a divulgat un dosar top secret

Publicat:

O americancă acuzată că a divulgat un raport top secret despre acţiunile ruseşti de piraterie informatică în cursul alegerilor prezidenţiale din 2016 a fost condamnată joi la cinci ani şi trei luni închisoare, pedeapsă de o severitate neobişnuită pentru un astfel de gen de scurgeri de informaţii, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reality Winner, în vârstă de 26 de ani, fostă angajată a unei societăţi subcontractante a Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), este prima persoană condamnată potrivit legii Espionage Act după sosirea lui Donald Trump la Casa Albă.


Citește și: Fosta preşedintă sud-coreeană a primit la recurs 25 de ani de închisoare

Această texană un pic idealistă, foarte critică la adresa lui Donald Trump, a călcat pe urmele lui Edward Snowden şi a lui Chelsea Manning, pe care susţinătorii lor îi prezintă drept “lansatori de alertă”, care dezvăluiseră informaţii utile publicului şi pe care detractorii lor i-au denunţat ca fiind trădători.

Ea a imprimat la locul său de muncă un document confidenţial, iar apoi l-a trimis site-ului de informaţii The Intercept. Raportul detalia modul în care hackeri din serviciul militar de informaţii rus (GRU) încercaseră în mai multe rânduri să pătrundă în sistemele electorale americane.

Cazul Reality Winner a izbucnit anul trecut într-un context al unei aşa-zise “culturi a scurgerilor”, denunţată cu vehemenţă de Casa Albă.

Donald Trump se străduieşte să stopeze scurgerile de informaţii confidenţiale care conferă o imagine de dezordine preşedinţiei sale, acţiuni pe care el le asimilează “trădărilor”.

Arestată şi încarcerată în luna iunie 2017, Winner a ajuns la un acord cu procurorii după un an, iar aceştia au insistat joi asupra gravităţii faptelor sale. Un judecător din Augusta, în statul american Georgia, a pronunţat sentinţa.

După ce a obţinut diploma la liceul său din Kingsville, în Texas unde excela în atletism şi în tenis, Reality Winner a ales cariera militară.

Angajată în US Air Force, ea a fost instruită în limbi vorbite în Afganistan, Pakistan şi Iran, adică limbile paştu, dari şi farsi.

După şase ani în armată, ea a fost angajată în februarie 2017 de Pluribus International Corporation, o companie care lucrează pentru NSA.

Reality Winner a primit cea mai grea pedeapsă pronunţată vreodată în SUA pentru că a transmis presei o informaţie clasificată secret de apărare.

Citește și: Sute de polițiști au fost arestați în Mexic. Mulți dintre ei nici măcar nu erau autorizați

Chelsea Manning, care a furnizat mii de documente secrete pentru WikiLeaks, a fost condamnată în august 2013 la 35 de ani de detenţie, dar pentru multiple capete de acuzare. Ea este în prezent liberă, Barack Obama graţiind-o cu trei zile înainte de a părăsi Casa Albă.

Avocaţii lui Reality Winner, înainte de a anunţa sentinţa, au insistat asupra absenţei “acuzaţiilor sau probelor de spionaj sau de trădare” care o vizează.

Faptele sale nu au nicio legătură cu o “furnizare masivă de informaţii sensibile de tipul WikiLeaks, nici cu divulgarea unor secrete militare”, au pledat ei.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a salutat “curajul folosit pentru a ne informa” al lui Reality Winner.

Snowden, Manning şi Winner au avut în comun faptul de a fi zdruncinat lumea informaţiilor în timp ce toţi aveau vârste sub de 30 de ani.

Aceasta ilustrează faptul că pe culoarele agenţiilor de spionaj americane şi ale subcontractanţilor lor mişună foşti studenţi bine pregătiţi în informatică, criptare şi limbi străine şi care, în pofida scurtei lor experienţe, ajung în situaţia să manipuleze date de înaltă sensibilitate, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Care este salariul anual încasat de Prințul William. O sumă uriașă ar urma să încaseze și Prințul Harry

Care este salariul anual încasat de Prințul William. O sumă uriașă ar urma să încaseze și Prințul Harry Prințul William, în vârstă de 42 de...

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră

Barcelona va majora taxa pentru pasagerii navelor de croazieră Barcelona va majora taxa plătită de pasagerii navelor de croazieră care vizitează oraşul pentru mai puțin...

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu?

Plumb și arsenic în tampoane: motiv de îngrijorare sau nu? Un studiu recent publicat în jurnalul Environment International a descoperit plumb și arsenic în toate...

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent

Este un consum moderat de alcool fără riscuri pentru sănătate? Miturile spulberate de un studiu recent Se spune că un pahar de vin consumat ocazional...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.